STRONY

sobota, 6 października 2018

Knedle ziemniaczane z kaczym mięsem i boczkiem


Knedle ziemniaczane  to danie tradycyjne od lat zakorzenione w polskiej kuchni. Są to duże owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. 

 Danie obiadowe  niezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić. 

Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam!





Ciasto:
1 kg gotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej
8 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
Duża szczypta soli

Nadzienie:
30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu
10 dag wędzonego boczku
2 duże cebule
1 łyżka oleju
100 ml rosołu lub drobiowego bulionu
Sól i pieprz do smaku

20 dag wędzonego boczku do okrasy


Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia:

Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mieso kacze jest dość suche. 

Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.



Przygotowujemy ciasto:
Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli  i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy na środku nakładamy po pełnej łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy okrągłe knedle. 


Gotujemy w osolonym wrzątku około 5-8 minut od wypłynięcia. Podajemy z okrasą z wędzonego boczku.



Smacznego!




3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !