STRONY

piątek, 5 października 2018

Rolada czekoladowa z malinami


Dość prosta do wykonania puszysta rolada z kakaowym kremem maślanym i malinami zatopionymi w galaretce, doskonałe weekendowe ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca pani domu. Całkiem  smaczna, polecam.








Składniki:
Ciasto:
5 jajek
15 dag cukru
15 dag mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao

Krem kakaowy:
1 kostka masła 82%
8 dag cukru pudru
2 pełne łyżki ciemnego kakao
1 łyżka likieru amaretto ewentualnie ciemnego rumu

Galaretka:
½ torebki galaretki malinowej
10 dag mrożonych lub świeżych malin


Wykonanie:

Jajka wbić do miski wsypać cukier, ubić mikserem na gęstą puszystą masę. Mąkę tortową wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do  ubitej masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera a najlepiej ręcznie rózgą od miksera, aby nie utracić konsystencji piany.

Ciasto wylać na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem pergaminowym, wygładzić szpatułką, włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół, piec 8-10 minut.
Gorące ciasto wyjąć, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, zawinąć w rulon i zostawić do wystudzenia.

Galaretka:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, do wystudzonej włożyć mrożone maliny-należy uważać  bo galaretka zsiada się natychmiast , trzeba się śpieszyć i wylać do małego prostokątnego naczynia, zostawić do całkowitego stężenia-najlepiej w lodówce, po czym pokroić na paski.

Krem:
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, miksując stopniowo wsypywać cukier puder wymieszany z kakao, wymieszać z likierem lub rumem.


Zimne ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki, wysmarować ¾ kremu, ułożyć paski galaretki, zawinąć w roladę, resztą kremu posmarować wierzch, udekorować tartą czekoladą i malinami, schłodzić w lodówce.

Słodkich wypieków! 



2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !