STRONY

wtorek, 20 listopada 2018

Zapiekane kokardki pod koglem moglem z bakaliami i amaretto


Zapiekany makaron na słodko z bakaliami to propozycja na wigilijny stół. Danie jest przepyszne . Ze świętami najbardziej kojarzy nam się zapach maku i pomarańczy, niech ten właśnie  aromat wypełni cały dom, upieczone słodkości z pewnością będą smakować nie jednej osobie przy wigilijnym stole.

Danie to wymaga odpowiedniej oprawy, warto je  podać prosto na stół  w pięknym naczyniu żaroodpornym  do  zapiekania Creative Tops Vintage Indigo Heart w kształcie serca które możecie nabyć w wyszukiwarce mebli i dekoracji   Favi.pl ta forma  doskonały wybór dla miłośników rustykalnych i romantycznych wnętrz.





Składniki na 3 porcje:
30 dag makaronu kokardki
10 dag ulubionej mieszanki  bakaliowej z orzechami
5 dag suchego maku
5 dag miodu prawdziwego
5 dag cukru
5 dag masła 82%
3 żółtka jaj
50 ml likieru amaretto
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Sposób przygotwania:

Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy na sicie wsypujemy gorący z powrotem do garnka, mieszamy z masłem i miodem, wsypujemy suchy mak oraz posiekane na mniejsze kawałki bakalie , dodajemy otarte skórki, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonego lekko masłem naczynia żaroodpornego.

Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel-czyli na prawie białą pianę, wlewamy amaretto, mieszamy i sosem jajecznym polewamy makaron.

Piekarnik nagrzewamy do 180*c całość zapiekamy 15 minut aż zacznie się lekko rumienić.

Podajemy o d razu gorące.

Smacznego!

Ze sklepu wybrałam jeszcze dużą kamionkową  formę do zapiekanek którą znajdziecie  Tutaj
Piekna rustykalna forma z delikatnymi przecierkami i zdobieniami, zachwyci każdego, podana w takiej formie zapiekanka czy lazania będzie z pewnością smakować dużo lepiej :) 




I przepiękną stylową ceramiczną formę na muffinki
ta foremka to doskonały przykład na połaczenie praktyczności z pięknym wykonaniem .





Polecam zajrzeć, są tam cudeńka zarówno do kuchni jak i całego domu ;) 





3 komentarze:

  1. Ale fajna zapiekanka!
    A te formy są cudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z koglem-moglem to biorę w ciemno bo uwielbiam :)
    Przepiękne te naczynia, co jedno to ładniejsze! Na tej stronie jest ogromny wybór wszystkiego, aż trudno się zdecydować :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !