STRONY

piątek, 16 listopada 2018

Drożdżowe racuszki z jabłkiem i cukrem kokosowym


Za oknem po pięknej złotej jesieni  zrobiło się zimno i szaroburo, ale w końcu Listopad ma do tego prawo, na osłodę tych dni proponuję kiedyś bardzo popularny, dziś już nieco zapomniany deser.
Puchate i smaczne racuszki drożdżowe jak u babci w nowoczesnym wydaniu  ze zdrowym nierafinowanym cukrem kokosowym który daje im fajny posmak karmelu, przygotowuje się je ekspresowo dzięki suszonym drożdżom, a smakują tak dobrze, że trudno mu się oprzeć, nie zastanawiajcie się nad nimi tylko przygotujcie czym prędzej J




Składniki  dla dwóch osób:
Ciasto:
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka 3,2%
1 łyżeczka suchych drożdży
2 jajka
1 duże jabłko
Cukier puder do oprószenia
2 łyżki oleju do smażenia


Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem kokosowym, cynamonem, wbić jajka, wlać dobrze ciepłe mleko i całość wymieszać łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłko obrać ze skórki pokroić n plasterki dodać do masy ponownie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić w na 15 minut.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżkę zanurzać w gorącej wodzie nabierać ciasto z jabłkami i kłaść na gorącą patelnię formując jednakowej wielkości racuszki. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
Podawać oprószone cukrem pudrem.


Smacznego J




2 komentarze:

  1. Apetyczna propozycja. U mnie ostatnio raz w tygodniu są racuszki,ale takiego fajowego cukru nie używałam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Można powiedzieć "Jak u Babci" chociaż moja babcia nigdy takich nie smażyła ale jakoś tak mi się skojarzyło :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !