To ciasto to piernikowy last minute, robi go się szybko,
jest mięciutki i znika równie szybko. Do zrobienia na ostatnią chwilę przed świętami Bożego
Narodzenia.
Jedno z lepszych błyskawicznych ciast. Rozpływa się w ustach
nie kruszy się i zdobi świąteczny stół.
Naprawdę łatwo go zrobić. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba nie wprawiona w pieczeniu ciast.
Polecam!
Składniki:
Ciasto na keksówkę o wym 13/35 cm
3 jajka
200 ml piwa
30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej
15 dag cukru
160 ml płynnego miodu
180 ml oleju roślinnego
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
5 dag mieszanki keksowej
5 dag mieszanki keksowej
Polewa czekoladowa:
12 dag masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej
Dowolna posypka do ciast.
Sposób wykonania:
Ciasto:
W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao,
sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby
napowietrzyć mąkę.
W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo,
płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do
skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna
ale taka ma być. Posypać mieszanką keksową.
Piec 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka.
Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do
całkowitego wystygnięcia.
Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli
wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą
żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny
piernik udekorować posypką.
Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki!
Słodkich wypieków!
Cudowne zdjęcia, aż chce się jeść Twojego murzynka ❤❤❤
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernik na piwie! :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok slinka leci:) widać że wilgotny i dzięki temu pyszny:)
OdpowiedzUsuńJak długo to ciasto może stać po zrobieniu? Nie mam czasu w ostatniej chwili..jak zrobię w niedzielę to po 3 dniach będzie ok? Jak przechować by nie zeschnął?
OdpowiedzUsuńBedzie ok, bo ciasto jest wilgotne, proszę je tylko trzymać w pojemniku na ciasto w chłodnym miejscu.
UsuńCo zamiast miodu ?bo tata nie może, czy tez coś plynnego ma byc? Bo cukier suchy...
OdpowiedzUsuńMiodu nie da się niczym zastąpić, można spróbować dać syrop klonowy.
UsuńDwa wypasione pierniki upieczone 😚 zamiast miodu , syrop klonowy.. Polewa czekoladowo kawowa. Zapakowalam szczelnie w torbę na dni, jak dojdzie bd niebo w gębie 😃 Mam nadz ze goście zawołają o przepis 🤓życzę wesołych świąt 🎄 i smacznych wypieków 🎄 🎄🍩
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Bożego Narodzenia i smacznych !🎁🎄🥰
OdpowiedzUsuń