STRONY

wtorek, 22 stycznia 2019

Gofry szpinakowo-jaglane z twarożkiem pomidorami i rzodkiewką

Gofry na wytrawnie uwielbiamy tak samo jak te w wersji na słodko. Pomysł na nie wpadł  gdy zostało mi kaszy jaglanej z obiadu, wystarczyło ją tylko zmiksować z jajkami i szpinakiem doprawić przyprawą Vegeta Natur  upiec gofry  i tak powstała ta kanapka na zielono. Przywołujemy wiosnę a co ! To propozycja na zdrowe śniadanie. 


Tak podane zachęcają do konsumpcji  doskonale smakują na zimno zamiast kromki chleba. 
Nie sposób przecenić właściwości takiej dobrze zbilansowanej kanapki, gdzie niczego nie jest za dużo, a jednocześnie niczego nie brakuje. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, gwarantuję, że zjedzą ją nawet dzieci.






Składniki na 3 gofry:
1 pełna szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
2 wiejskie jajka
150 ml mleka
Duża garść świeżego szpinaku
2 pełne łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej
½ łyżeczki Vegeta Natur
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta świeżo mielonego pieprzu

Dodatki:
2 duże  pomidory
15 dag twarożku ze szczypiorkiem lub naturalnego
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek posiekanego szczypiorku z dymki


Kaszę jaglaną wsypać do malaksera lub kielicha blendera, wbić jajka, dodać szpinak, doprawić przyprawą Vegeta Natur oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na gładkie ciasto.

Nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, piec około 4-5 minut po upieczeniu gofry przełożyć na kratkę.

Gdy lekko ostygną, obłożyć pokrojonymi w grubsze plastry pomidorami, serkiem, rzodkiewką, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać.


#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura






SMACZNEGO :) 

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !