STRONY

czwartek, 24 stycznia 2019

Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki

 Świeża ryba to rarytas sam w sobie, pstrągi mogłabym jeść codziennie. Delikatny smak ryby łatwo zagłuszyć więc pierwsza zasada dotycząca przyprawiania brzmi: nie przesadzić, doskonale skomponowana mieszanka Vegeta Natur do ryb i owoców morza w zupełności wystarczy,  można dodać jeszcze odrobinę soli morskiej i już !


Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany na chrupiących pieczonych ziemniakach z dodatkiem wspaniałej salsy z pieczonej papryki  to propozycja na obiad z piekarnika. Pachnie obłędnie w całym domu po wyjęciu z pieca. I nie trzeba robić specjalnie wielkich zakupów , żeby raczyć się pysznym daniem. Włączajcie więc świeże ryby do codziennego menu. Warto!




SKŁADNIKI:
2 świeże pstrągi
4 plastry zimnego masła
6 plasterków cytryny
4 gałązki świeżego rozmarynu
Płatki soli morskiej do smaku

1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 łyżki przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków 
½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur
1 główka czosnku do pieczenia
2 łyżki oliwy

Salsa z pieczonej papryki:
2 czerwone papryki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku






SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać ze skórki pokroić na grubsze plastry, oprószyć przyprawą do ziemniaków i przyprawą uniwersalną Vegeta Natur , skropić oliwą i przemieszać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z przeciętą na pół główką czosnku, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra-dół piec około 25-30 minut (od czasu do czasu przemieszać podczas pieczenia)


Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać z każdej strony solą oraz przyprawą do ryb, w środek włożyć po 2 plastry masła oraz cytryny i gałązkę rozmarynu. 

Na wierzchu na środku ułożyć plasterek cytryny i gałązkę rozmarynu związać bawełnianą nicią.




Ułożyć ryby na podpieczonych ziemniakach i piec razem jeszcze 15-20 minut. 

Przed końcem pieczenia nakłuć rybę widelcem przy kręgosłupie. Jeśli mięso jest miękkie i białe to znak, że ryba jest gotowa.

SALSA PAPRYKOWA:
Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć  na pergaminie w blaszce do pieczenia, posypać solą, skropić oliwą i piec w nagrzanym do 220c piekarniku na termoobiegu przez 30 minut, aż skórka papryk sczernieje, na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć do papryki obrane  ząbki czosnku.

Upieczoną paprykę obrać ze skórki przełożyć do malaksera razem z sokiem który wytworzył się podczas pieczenia, doprawić sokiem z cytryny , szczyptą soli i pieprzu i zmiksować.

Gotowe danie ułożyć na talerzu podawać z salsą z pieczonej papryki.




SMACZNEGO :) 

Wpis dodaję do Akcji Inspirowane Naturą 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !