Mięsiste i wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe coś na
pograniczu murzynka i brownie z dodatkiem mrożonych malin, moje ulubione.
Już
mały kawałeczek tego prostego bezproblemowego ciasta przegania wszystkie smutki,
natychmiastowy poprawiacz nastroju i ulubiona kombinacja smaków. To ciasto na
zimową chandrę. Foremka ze zdjęcia to seria Retro Dr.Oetkera idealna dla miłośników brownie w modnym pastelowym kolorze, pokryta specjalną powłoką zapobiegajacą przywieraniu. Polecam :)
Składniki na foremkę 27/26 cm
2 jajka
20 dag mąki pszennej tortowej
25 dag cukru
160 ml gorącego naparu z kawy rozpuszczalnej
160 ml maślanki
150 ml oleju roślinnego
2 łyżki ciemnego kakao
Duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
½ szklanki świeżych lub mrożonych malin
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć
jednakową temperaturę pokojową.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i cukier ,
ubijamy prawie do białości.
W gorącym naparze kawowym mieszamy kakao do
jednolitej konsystencji, zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Do ubitej masy jajecznej, zmniejszając obroty miksera wlewamy
cienkim strumieniem maślankę , olej oraz ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąkę ,
miksujemy na sam koniec dodajemy napar kawowy z kakao, krótko miksujemy tylko
do połączenia.
Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem foremki,
posypujemy malinami, pieczemy w 175*c
przez 40 minut.
Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Słodkich wypieków !
Pięknie wyrośniete ciacho:)
OdpowiedzUsuńAle smakołyk! Wygląda apetycznie i bardzo smakowicie - na pewno chętnie bym się skusiła na takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńMmm to ciasto to cos dla mnie, kawa, kakao i maliny- doskonale trio
OdpowiedzUsuńCzy 20dkg mąki nie za mało?
OdpowiedzUsuńTyle ma być.
Usuń