STRONY

poniedziałek, 11 lutego 2019

Najlepszy sos meksykański do ryżu






Najlepszy domowy sos  po meksykańsku do gotowanego na sypko ryżu.

 Przygotowanie zajmuje nam tylko chwilę , z ryżem tworzy pyszne ciepłe danie które dodaje energii na chłodniejsze dni, można  go odgrzewać , co pozwala na poświęcenie czasu, wtedy gdy go mamy. 

Najlepiej do tego sosu pasuje ryż basmati lub mieszanka dzikiego. Rondelek ze zdjęcia pochodzi  ze strony Favi.pl . Polecam zajrzeć  tam w wolnej chwili , wyszukacie tam cudeńka do całego domu, nie tylko kuchni.

Składniki:
70 dag podudzi z kurczaka bez skóry lub fileta z kurczaka
1 duża  cebula
1 czerwona papryka,
1 puszka czerwonej fasoli,
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów,
½ szklanki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
olej do podsmażenia mięsa
sól morska do smaku
 pieprz świeżo mielony do smaku
słodka i ostra papryka do smaku
kilka kropel tabasco


Przygotowanie:
Uda z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i  pokroić w kostkę, następnie doprawić  solą i pieprzem.

Posiekaną w kostkę  cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju- (2-3 łyżki ) w garnku,  dodać pokrojonego  kurczaka i podsmażyć chwilę pod przykryciem , dodać  pokrojoną w paski paprykę. 

Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie, podlać wodą, dodać koncentrat, cukier  i pomidory z puszki oraz wszystkie  przyprawy. 

 Wymieszać  i dosypać  osączoną z zalewy  kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Zagotować, zestawić z ognia.

Doprawić do smaku sosem tabasco. Można przed podaniem posypać startym serem żółtym.

Podawać do gotowanego na sypko ryżu.


Smacznego !



1 komentarz:

  1. Fajne są te pani przepisy będę próbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !