Jednogarnkowe smaczne danie z kaszą jaglaną w roli głównej z
pysznym sosem bolońskim, bardzo łatwe do przygotowania , zamiast tradycyjnego
obiadu. To solidny posiłek który po powrocie z pracy szybko zrobimy, bo całość
zajmuje nam raptem 40 minut aby najeść się do syta.
Danie podałam na patelni
Tefal z bardzo fajnego zestawu z
garnkami który można znaleźć na stronie Favi.pl
Zestaw marki Tefal to komplet
pięciu garnków z pokrywami oraz dwóch patelni. Zawiera wszelkie elementy
niezbędne w każdej kuchni. Solidne garnki posiadają mocne, trójwarstwowe dno
odpowiedzialne za znakomite rozprowadzenie ciepła. Wytrzymałe patelnie zostały
wyposażone w nieprzywierającą powierzchnię Powerglide. Szklane pokrywy z
zaworem parowym pozwalaja na kontrolę gotowania. Praktyczny zestaw nadaje się
do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek. Fajna jakość do każdej kuchni za rozsądną cenę.
Polecam!
Składniki na 3 duże porcje:
40 dag mielonego mięsa z indyka
1 szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki passaty pomidorowej
1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
1 duża marchewka
½ cukinii
½ szklanki fasolki szparagowej
¼ szklanki mrożonego groszku
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Suchą kaszę wsypuję do garnka, stawiam na gaz i prażę na ogniu aż
zacznie wydzielać intensywny aromat, od czasu do czasu potrząsam garnkiem-to
powoduje, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki. Następnie wlewam
powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości.
Solę do smaku.
Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną w kostkę
cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, dodaję mielone mięso, smażę, kilka minut aż
nie będzie różowe, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , pokrojoną fasolkę i
mrożony groszek, wlewam pomidorową passatę i bulion,mieszam.
Całość duszę pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie dodaję pokrojoną w słupki cukinię i seler naciowy, podsmażam razem 5 minut, wsypuję ugotowaną kaszę, mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, podaję od razu po przygotowaniu. Można posypać posiekaną zieleniną.
Całość duszę pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie dodaję pokrojoną w słupki cukinię i seler naciowy, podsmażam razem 5 minut, wsypuję ugotowaną kaszę, mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, podaję od razu po przygotowaniu. Można posypać posiekaną zieleniną.
Smacznego!
Tresciwe i pomysłowe danie!
OdpowiedzUsuń