STRONY

środa, 6 lutego 2019

Kasza jaglana z mięsem i sosem bolońskim





Jednogarnkowe smaczne danie z kaszą jaglaną w roli głównej z pysznym sosem bolońskim, bardzo łatwe do przygotowania , zamiast tradycyjnego obiadu. To solidny posiłek który po powrocie z pracy szybko zrobimy, bo całość zajmuje nam raptem 40 minut aby najeść się do syta. 

 Danie podałam na patelni Tefal  z bardzo fajnego zestawu z garnkami który można znaleźć na stronie Favi.pl 
Zestaw marki Tefal to komplet pięciu garnków z pokrywami oraz dwóch patelni. Zawiera wszelkie elementy niezbędne w każdej kuchni. Solidne garnki posiadają mocne, trójwarstwowe dno odpowiedzialne za znakomite rozprowadzenie ciepła. Wytrzymałe patelnie zostały wyposażone w nieprzywierającą powierzchnię Powerglide. Szklane pokrywy z zaworem parowym pozwalaja na kontrolę gotowania. Praktyczny zestaw nadaje się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek. Fajna jakość do każdej kuchni  za rozsądną cenę. Polecam!


Składniki na 3 duże porcje:

40 dag mielonego mięsa z indyka
1 szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki passaty pomidorowej
1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
1 duża marchewka
½ cukinii
½ szklanki fasolki szparagowej
¼ szklanki mrożonego groszku
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
Suchą kaszę wsypuję  do garnka, stawiam na gaz i prażę na ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat, od czasu do czasu potrząsam garnkiem-to powoduje, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki. Następnie wlewam powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. Solę do smaku.

Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, dodaję mielone mięso, smażę, kilka minut aż nie będzie różowe, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , pokrojoną fasolkę i mrożony groszek, wlewam pomidorową passatę i bulion,mieszam.

Całość duszę pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie dodaję pokrojoną w słupki cukinię i seler naciowy, podsmażam razem 5 minut, wsypuję ugotowaną kaszę, mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, podaję od razu po przygotowaniu. Można posypać posiekaną zieleniną.

     





Smacznego!     

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !