Schabowy do obiadu to już tradycja, ale nie zawsze musimy
podawać go gołego, zawsze możemy go pysznie nadziać, tym razem w wersji ze
szpinakiem i selerem naciowym z delikatnym serem mozzarella i suszonymi pomidorami. W tym wydaniu jest
soczysty i bardzo smaczny. Polecam zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad.
Skladniki:
5 grubych plastrów schabu bez kości
25 dag liści świeżego szpinaku
2-3 łodygi selera naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
20 dag twardego sera mozzarella
8 suszonych pomidorów
z zalewy
Sól i pieprz do smaku
2 jajka do panierowania
Mąka pszenna do panierowania
Bułka tarta do obtoczenia
Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej
strony delikatnie solą i pieprzem.
Szpinak opłukać, osuszyć . Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulkę
czosnkiem i zeszklić, po chwili dodać
szpinaki seler naciowy , dusić chwilę
pod przykryciem minutę aż lekko
zwiędnie. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Wymieszać. Zestawić z ognia do wystudzenia.
Na każdym płacie schabu rozłożyć farsz szpinakowy posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi
pomidorami oraz tartym na grubych oczkach serem mozzarella, zawinąć ciasno w roladki.
Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i
bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !