STRONY

piątek, 8 lutego 2019

Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami z mozzarellą



Schabowy do obiadu to już tradycja, ale nie zawsze musimy podawać go gołego, zawsze możemy go pysznie nadziać, tym razem w wersji ze szpinakiem i selerem naciowym z  delikatnym serem mozzarella i suszonymi pomidorami. W tym wydaniu jest soczysty i bardzo smaczny. Polecam zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad.

Skladniki:
5 grubych plastrów schabu bez kości
25 dag liści świeżego szpinaku
2-3 łodygi selera naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
20 dag twardego sera  mozzarella
8  suszonych pomidorów z zalewy
Sól i pieprz do smaku
2 jajka do panierowania
Mąka pszenna do panierowania
Bułka tarta do obtoczenia
Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą i pieprzem.
Szpinak opłukać,  osuszyć . Cebulę i czosnek  obrać posiekać w kostkę. Na głębszej  patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulkę czosnkiem  i zeszklić, po chwili dodać szpinaki seler naciowy  , dusić chwilę pod przykryciem  minutę aż lekko zwiędnie.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Zestawić z ognia do wystudzenia.


Na każdym płacie schabu rozłożyć farsz szpinakowy  posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami oraz tartym na grubych oczkach serem mozzarella, zawinąć  ciasno w roladki.


Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek.




Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !