STRONY

piątek, 1 lutego 2019

Makaron ryżowy z woka z warzywami



Gdy wracamy po pracy do domu, marzymy o szybkim i smacznym daniu które można  zrobić w krótkim czasie.

Na takie okazje polecam właśnie ryżowy makaron z kurczakiem i zielonymi warzywami.
 Danie nie przetworzone i pełne witamin, cudownie rozgrzewa i zaspokaja głód. Polecam.



Na 4-5 porcji/
30 dag makaronu ryżowego  wstążki Kuchnie Świata
70 dag fileta z kurczaka
1 mały por lub ½ dużego
1 cukinia
4 łodygi selera naciowego
1 zielona papryka
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju arachidowego  Kuchnie Świata
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
Szczypta soli do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
200 ml wody

Sposób przygotowania:
Mięso umyć , osuszyć pokroić na paski, przełożyć do głębokiej patelni typu wok, wlać olej arachidowy, sos sojowy oraz wsypać mąkę kukurydzianą.

 Całość wymieszać odstawić na 10 minut, po tym czasie smażyć na dużym ogniu , często mieszając, gdy mięso się zetnie-nie będzie różowe, dodać pokrojoną na paski paprykę, por oraz seler naciowy, całość smażyć 2-3 minuty, jak zacznie przywierać do patelni, wlać wodę, smażyć mieszając jeszcze 5 minut, doprawić do smaku mieszanką do dań chińskich szczyptą soli oraz pieprzu, zestawić z ognia.

Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do mięsa, wymieszać i podawać od razu.




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !