STRONY

środa, 30 stycznia 2019

Prosty chleb pszenno-żytni


Bardzo prosty do przygotowania,  domowy chlebek na śniadanie,  na bazie suszonego zakwasu który jest dużym ułatwieniem, bo nie każdemu robienie zakwasu wychodzi.

 Pszenno-żytni, o chrupiącej skórce i wilgotnym i puszystym środku.

Przepis na jeden bochenek godny wypróbowania. Polecam.

SKŁADNIKI:
35 dag mąki pszennej typ 550
15 dag mąki żytniej typ 720 Młynomag
1 torebka  suszonych drożdży
1  torebka suszonego zakwasu Dr.Oetker
1 łyżka oliwy z bazylią
1,5 łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki ziołowej przyprawy do chleba np. z kminkiem
400 ml ciepłej wody

Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią oraz solą, przyprawą do chleba, cukrem , wsypać drożdze i suszony zakwas ,ponownie wymieszać, wlać łyżkę oliwy aromatyzowanej bazylią oraz ciepłą wodę, całość dokładnie wyrobić aż powstanie gładkie jednolie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie ponownie krótko wyrobić, przełożyć   do natłuszczonej masłem prostokątnej  foremki (ja miałam ceramiczną ) do wypieku chleba ,wyrównać dłońmi zwilżonymi wodą,  ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200*c na grzaniu góra dół przez 45 minut, po wyjęciu z formy studzić na kratce.
Najlepiej smakuje świeży po ostygnięciu  z prawdziwym masełkiem.







Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !