Proste do wykonania amerykańskie pancakes , najlepsze na
śniadanie.
Puszyste i bardzo smaczne Udają
się za każdym razem. Smażone na małej patelence w kształcie misia, ale równie
dobrze usmażymy je na zwykłej, przysmak dzieci –może pamiętacie je z
dzieciństwa?
Polane syropem klonowym i podane z dowolnymi owocami to propozycja na drugie śniadanie. Czy może być
prościej? Chyba nie!
Pycha :)
Składniki dla 4 osób:
2 czubate szklanki maki tortowej
2 duże jajka
1,5 szklanki mleka 3,2%
75 g masła 82%
3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
dowolne owoce do podania
Sposób wykonania:
Jajka wbić do miski wsypać cukier, roztrzepać mikserem lub przy pomocy rózgi
kuchennej( piana powinna być puszysta) dodać mleko, roztopione i ostudzone masło
i wymieszać rózgą kuchenną.
Bezpośrednio do mieszanki wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, dodać szczyptę soli. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się
składników i powstania gładkiego ciasta.
Smażyć na lekko natłuszczonej masłem nieprzywierającej
patelni z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na
powierzchni placka pojawią się pęcherzyki.
Podawać polane syropem
klonowym, płynnym miodem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną .
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z firmą
Każdy niejadek zje tak smakowicie wyglądające naleśniki :)
OdpowiedzUsuńMoje córuś byłby bardzo zadowolone z takiego śniadania. Przeuroczo wyglądaja te placuszki:)
OdpowiedzUsuń