STRONY

poniedziałek, 25 marca 2019

Jaglane rafaello


Świetny zdrowy deser na bazie kaszy jaglanej i mleka kokosowego. 
W formie pralinek, doskonały na słodką przekąskę. Nikt się nie pozna, że jest zrobiony na kaszy. Będzie wspaniałym słodkim prezentem dla ukochanej osoby czy dla najmłodszych. 



Składniki:
1 puszka/400 ml mleka  kokosowego
12 dag   kaszy jaglanej
1 szklanka wiórek  kokosowych
3 łyżki likieru amaretto
3 łyżki syropu klonowego
Ok. 30 sztuk całych migdałów

Wiórki kokosowe do obtoczenia


Sposób przygotowania:
Suchą kaszę jaglaną wsypać do garnka z grubym dnem, postawić na ogniu na kuchence, uprażyć na sucho aż zacznie wydzielać intensywny aromat(od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, zalać mlekiem kokosowym. 
Zagotować i na małym ogniu podgrzewać często mieszając przez ok. 20-30  minut, aż kasza wchłonie całe mleczko i  będzie  miękka, gdyby kasza szybko chłonęła mleko i przywierała do garnka , dolać więcej mleka.

Gotową kaszę odstawić do ostygnięcia. Zmiksować blenderem na papkę.



Migdały wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut. Wodę odlać i obrać ze skórki.

Kaszę jaglaną połączyć z wiórkami kokosowymi, wlać likier amaretto i syrop klonowy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodka to można dodać więcej syropu klonowego.

Z masy uformować w zwilżonych wodą dłoniach kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i do każdej wcisnąć po jednym migdale. Obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce i podawać.





4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !