STRONY

środa, 3 kwietnia 2019

Tajskie burgery


Mięso mieszane doprawione na pikantnie , chrupiące warzywa i słodko-kwaśny sos z chili który zaostrza smak. Wszystko to włożone w bułkę z sezamem tworzy kompozycję w stylu fushion.

Kotlet w bułce to doskonały pomysł na lunch do pracy, jego smak to zasługa idealnie dobranych składników które możecie nabyć w Kuchnie Świata. Domowy fast food jest najlepszy! 

Moja rada co do burgerów: podczas doprawiania należy uważać aby nie przesadzić z ilością ostrej papryczki , lepiej podać ją oddzielnie aby każdy doprawił sobie kanapkę tak jak lubi, już sam sos jest w sobie wystarczająco pikantny. 
Gorąco polecam!






Składniki na 4 porcje:

4 bułki z sezamem do hamburgerów
50 dag mięsa mielonego mieszanego( wołowina, indyk)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu sojowego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
Sól morska do smaku
Szczypta przyprawy piri-piri
2-3 łyżki oleju arachidowego


Dodatki:
1 czerwona cebula
1 ogórek
Kilka liści sałaty lodowej
Świeża kolendra
1 papryka słodka/ostra
4 łyżeczki majonezu

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać drobniutko posiekać dodać do mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri,  wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę.


Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości , odłożyć na 15 minut.
Na patelni grillowej rozgrzać olej włożyć burgery i smażyć po 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz.


Bułki rozkroić , opiec na suchej patelni aby były gorące i chrupiące , na połówkach rozłożyć burgery, posmarować każdego łyżeczką majonezu, rozłożyć pokrojone dodatki, polać sosem słodko-kwaśnym ozdobić kolendrą i przykryć drugą połówką bułki. Podawać od razu.


Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy partnerskiej z







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !