STRONY

poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Czarna babka-Hit!


Wielkanocna baba, puszysta, wilgotna i czarna jak noc listopadowa, kolor zawdzięcza kakao które jest nowością w ofercie firmy Dr.Oetker 
 
Zaskoczyłam domowników tą babką-pierwsze słowa  po wyjęciu z piekarnika-o matko! Ale ją zjarałaś :D  Spalona na maksa! Nie obawiajcie się dużej ilości cukru, taka musi być , jeśli zmniejszycie babka może być lekko gorzka, a tak jest taka jak trzeba-nie przesłodzona.

Babka jest naprawdę smaczna. Nietypowy jest też jej sposób pieczenia, ciasto wlewamy do natłuszczonej formy wysmarowanej masłem, wysypanej bułką tartą i mocno rozgrzaną.
Ciasto po wlaniu gorącej wody będzie dość płynne-ale takie ma być, proszę się nie obawiać i nie dosypywać mąki!  

Wypiek który będzie nowością w niejednym domu i może solidnie zaskoczyć gości.






Składniki na formę z kominem o śr 23 cm

2 jajka
2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
1 ¾ szklanki cukru
1 szklanka gorącej wody
125 ml oleju roślinnego
1 pełna łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
Dowolna polewa z białej lub ciemnej czekolady
Płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i ubić prawie do białości, wlać płynne składniki –mleko, olej, ekstrakt z pomarańczy, wymieszać mikserem na niskich obrotach.


Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół. 

Metalową formę do babki wysmarować odrobiną masła, wysypać bułką tartą i wstawić pustą do piekarnika na 3-5 minut. Po to aby ją rozgrzać.


Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą , proszkiem do pieczenia oraz czarnym kakao. Zmiksować krótko tylko do połączenia. 
Do ciasta wlewać cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody, delikatnie rózgą od miksera wymieszać. Ciasto będzie lejące. 
Wlać do nagrzanej formy, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 55 minut-do suchego patyczka.

Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimną babę polać dowolną polewą, posypać płatkami migdałowymi.

Słodkich wypieków!



5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !