STRONY

środa, 24 kwietnia 2019

Wiosenne tosty z przepiórczym jajkiem, wędliną, serem i awokado


Wiosna zdążyła już się rozgościć i cieszy nas kolorami, korzystamy z pierwszych nowalijek i szczypiorku z własnego ogródka. Dietę też zmieniamy powoli na lżejszą korzystając z dobrodziejstw tego co daje nam natura.

Jeśli lubicie tosty nie tylko na słodko, ta propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu.  Zapiekane w formie muffinek  z przepiórczym jajkiem, serem żółtym i awokado posypane cienkim szczypiorkiem to raj dla podniebienia na wiosenne śniadanie.

Pamiętajcie, że sekretem smacznych tostów jest dobra jakościowo wędlina-do nich użyłam rewelacyjnego schabu z zalewy z dodatkiem jałowca  z serii Kurpiowskie specjały Pekpol.

Tosty są chrupiące i bardzo smaczne, tak niewiele potrzeba aby upichcić coś dobrego na śniadanie czy ciepłą kolację.  Jeśli nie macie dostępu do przepiórczych jajek z powodzeniem można zastąpić je zwykłymi-należy wybrać tylko jak najmniejsze.
Polecam!












Składniki na 6 porcji:
6 kromek tostowego pszennego chleba
6 plastrów schabu Pekpol
6 plasterków sera żółtego np. radamer
6 przepiórczych jajek
½ awokado
Sól i pieprz do smaku
Pęczek szczypiorku do posypania
Masło do wysmarowania formy


Sposób przygotowania:
Foremki na muffinki (miałam ceramiczną) wysmarować od środka miękkim masłem.
Z chleba tostowego odkroić skórkę, następnie rozwałkować lekko wałkiem i każdą kromkę umieścić w otworach formy, tworząc  koszyczki. 

W środek włożyć po plastrze schabu i posypać pokrojonymi  na kawałki plasterkami sera żółtego,  wbić po jednym przepiórczym jajku, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Włożyć tosty do rozgrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół i zapiekać  15 minut aż tosty się zrumienią, będą chrupiące i jajko się zetnie (żółtko lepiej gdyby zostało płynne)

Przed podaniem posypać pokrojonym awokado skropionym lekko sokiem z cytryny i szczypiorkiem.

Podawać od razu po wyjęciu z pieca, gorące.











Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z firmą 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !