STRONY

czwartek, 16 maja 2019

Ravioli z łososiem, serem ricotta, szpinakiem i palonym masłem z nutą rozmarynu


Pierożki ravioli, małe cuda na jeden kęs nadziewane serem ricotta z wędzonym łososiem Mowi  i szpinakiem, polane palonym masłem z nutą rozmarynu. 

Obawiałam się trochę tego połączenia, okazało się, że niesłusznie bo masełko o tej nucie rewelacyjnie podkreśliło smak tych pierożków . 
Choć to pracochłonne danie obiadowe to warto spróbować czegoś nowego i poświęcić swój czas. Podałam je z białym  schłodzonym winem pół wytrawnym, miłośnicy ravioli będą tym daniem zachwyceni, niesamowicie delikatne, bogate w smaki które doskonale się uzupełniają,  poezja!




Składniki na ciasto:

20 dag mąki pszennej
2 jajka
1-2 łyżeczki wody
¼ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
20 dag świeżego szpinaku
100 g sera ricotta
125 g wędzonego łososia Mowi
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
Sól morska do saku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Palone masło rozmarynowe:
5 dag masła
1 gałązka świeżego rozmarynu

Dodatkowo:
Szczypta startego parmezanu do posypania
Szczypta płatków chili do posypania


Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie, wsypujemy sól i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto, gdyby było bardzo suche i nie chciało się zagnieść dolewamy łyżeczkę lub dwie wody, zagniatamy całość aż będzie jednolita gładka konsystencja ciasta.

 Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki aby odpoczęło.


W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Szpinak płuczemy, osączamy na sicie z wody, drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę z czosnkiem, po chwili wrzucamy szpinak i dusimy do odparowania soków. Zestawiamy z ognia. Studzimy.


Z sera  ricotty odlewamy płyn, wędzonego łososia siekamy w drobną kostkę, mieszamy z serem ricotta i wystudzoną mieszanką z patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na cienko , nadzienie  nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Ravioli oddzielamy od siebie  radełkiem .

 Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.

Na patelni rozpuścić masło dodać małą gałązkę rozmarynu, smażyć razem 2-3 minuty aż masełko nabierze charakterystycznego zapachu rozmarynu.

Gorące ravioli wyłożyć na talerze polać palonym masłem posypać odrobiną startego parmezanu i mielonymi płatkami chili, natychmiast podawać.





Smacznego!

Wpis dodaję do konkursu:





3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !