STRONY

czwartek, 16 maja 2019

Maślane ciasto z rabarbarem-najlepsze!


Rabarbar najlepiej smakuje w słodkich wypiekach. 

Dziś przepis na sezonowe bardzo smaczne i puszyste ciasto na maśle z kwaśnym rabarbarem, bardzo proste do wykonania. 

Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki wiosenny  podwieczorek. Polecam!







Ceramiczna forma o śr 26 cm  lub tortownica

Składniki:
25 dag miękkiego masła 82%
4 wiejskie jajka
3 szklanki mąki tortowej
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kg rabarbaru
1 łyżka cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania:

Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec.


Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto wyrównać , na wierzchu rozłożyć pokrojony na kawałki rabarbar.


Piec w nagrzanym  do 180*c piekarniku przez 50 minut na grzaniu góra–dół,  aż będzie ciemnozłociste, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimne oprószyć przez sitko pudrem





Słodkich wypieków !

8 komentarzy:

  1. nigdy nie jadlam nic z rabarbarem, ale zdjecia musze przyznac cudowne :) co do tego ciacha to w sumie moze truskawkami sie zastapi ten rabarbar i bedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis nie dla mnie, bo nie jem rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać swoje ulubione owoce, śliwki, borówkę czy truskawki.Duży wybór.
      Pozdrawiam 🙂

      Usuń
  4. Lepszego ciasta nie jadłam, delikatne, wilgotne, dałam mniej cukru, rabarbar i brzoskwinie. Na stronie licytującej się.pomaga robi furorę. Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !