STRONY

wtorek, 11 czerwca 2019

Filet z kurczaka w botwinkowym sosie


Bardzo letnia,  kusząca wyglądem i banalnie prosta do wykonania propozycja na całkiem inny obiad.
Tak przygotowany filet z kurczaka jest delikatny a sos botwinkowy bardzo aromatyczny. Doskonale komponuje się z młodymi ziemniaczkami lub kopytkami. W tym wydaniu zapewniam, że zasmakuje. Polecam gorąco.




Składniki na 3-4 porcje:


3-4 pojedyncze filety z kurczaka
3 buraczki z botwiną
Kawałek pora lub 1 cebula
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
100 ml słodkiej śmietanki 22-30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g startego ostrego sera np. cheddar
Natka pietruszki do posypania
Sól i pieprz do smaku
Mąka pszenna do obtoczenia mięsa


Sposób wykonania:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć  ręcznikiem papierowym , lekko rozbić , oprószyć szczyptą soli i pieprzu z każdej strony, obtoczyć  mące pszennej. 

Na patelni rozgrzać pełną łyżkę masła, obsmażyć fileta z każdej strony po kilka minut pod przykryciem, zestawić z ognia.

Buraczki z botwiną umyć, buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, resztę pokroić nożem. Cebulę lub por pokroić w kostkę.


Na drugiej głębszej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła, wrzucić por lub cebulę i starte buraczki smażyć 3 minuty, po tym czasie dodać pokrojoną botwinkę, wlać bulion i dusić do miękkości. 

Śmietankę wymieszać  z mąką ziemniaczaną, wlać  do buraczków i zagotować aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 W gotowy sos włożyć porcję mięsa, dusić razem 3 minuty pod przykryciem, nie mieszając, na koniec  posypać mięso startym serem oraz posiekaną natką, gdy ser zacznie się rozpuszczać zdjąć z ognia.

Podawać z młodymi ziemniakami lub kopytkami.


Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z 


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !