Bardzo letnia, kusząca wyglądem i banalnie prosta do
wykonania propozycja na całkiem inny obiad.
Tak przygotowany filet z kurczaka jest delikatny a sos
botwinkowy bardzo aromatyczny. Doskonale komponuje się z młodymi ziemniaczkami
lub kopytkami. W tym wydaniu zapewniam, że zasmakuje. Polecam gorąco.
Składniki na 3-4 porcje:
3-4 pojedyncze filety z kurczaka
3 buraczki z botwiną
Kawałek pora lub 1 cebula
2 łyżki klarowanego masła Kuchnie Świata
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
100 ml słodkiej śmietanki 22-30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g startego ostrego sera np. cheddar
Natka pietruszki do posypania
Sól i pieprz do smaku
Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Sposób wykonania:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym , lekko rozbić ,
oprószyć szczyptą soli i pieprzu z każdej strony, obtoczyć mące pszennej.
Na patelni rozgrzać pełną
łyżkę masła, obsmażyć fileta z każdej strony po kilka minut pod przykryciem, zestawić
z ognia.
Buraczki z botwiną umyć, buraczki zetrzeć na tarce
jarzynowej o grubych oczkach, resztę pokroić nożem. Cebulę lub por pokroić w
kostkę.
Na drugiej głębszej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła,
wrzucić por lub cebulę i starte buraczki smażyć 3 minuty, po tym czasie dodać
pokrojoną botwinkę, wlać bulion i dusić do miękkości.
Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do buraczków i zagotować aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W
gotowy sos włożyć porcję mięsa, dusić razem 3 minuty pod przykryciem, nie mieszając, na koniec posypać mięso startym serem
oraz posiekaną natką, gdy ser zacznie się rozpuszczać zdjąć z ognia.
Podawać z młodymi ziemniakami lub kopytkami.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z
jak z botwinką biorę w ciemno
OdpowiedzUsuń