STRONY

piątek, 13 września 2019

Domowy sos toffi


Kto nie lubi Toffi ? Przyznać się ! To jeden z najpopularniejszych dodatków do naleśników, gofrów czy innych deserów. Ten sos jest stworzony na bazie cukru demerara, słodkiej śmietanki a kropką nad „i” jest  pasta waniliowa , nie zawiera sztucznych barwinków i konserwantów, a w lodówce  można go przechowywać nawet tydzień, gdzie zmienia swoją konsystencję na bardzo gęstą.

Sos toffi to prawdziwa gratka dla małych i dużych łasuchów , idealnie sprawdzi się także do polania śniadaniowej owsianki. 
Tylko kilka składników a jakie to pyszne.

Polecam!




Składniki:


1 szklanka brązowego cukru demerara
½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
10 dag masła
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, wlać śmietanką i dodać masło, całość postawić na kuchence i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, często mieszając, gotować około 2-3 minuty-nie dłużej ! Pod koniec dodać sól i pastę waniliową. Wymieszać dokładnie.
Sos w miarę chłodzenia gęstnieje-kilka razy należy go zamieszać. Przelać do słoiczka , można przechowywać w lodówce do tygodnia.




Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !