Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami , nastaje czas
grzybów i pieczenia słodkich szarlotek, uwielbiam tą porę roku, byle była ciepła i słoneczna, tego nam życzę.
Dziś mam dla Was przepis na mega pulchne i słodkie drożdżowe zawijaski z
nadzieniem czekoladowym.
Krem czekoladowy Cadbury który użyłam do nadzienia bułeczek idealnie nadaje się do smarowania
pieczywa. Świetnie smakuje z ciepłym tostem, croissantem, z naleśnikami,
goframi, ciasteczkami, herbatnikami, krakersami, owocami, lodami czy
biszkoptem. Jest to uniwersalny krem czekoladowy, który można wyjadać prosto ze
słoiczka :D
W połączeniu z dżemem lub masłem orzechowym stanowi istny raj dla łasuchów. Posiada delikatną, aksamitną teksturę. Jest zwarty i mocno czekoladowy. Kupicie go w sklepie Kuchnie Świata
W połączeniu z dżemem lub masłem orzechowym stanowi istny raj dla łasuchów. Posiada delikatną, aksamitną teksturę. Jest zwarty i mocno czekoladowy. Kupicie go w sklepie Kuchnie Świata
Doskonałe bułeczki na słodki jesienny podwieczorek czy drugie
śniadanie do szkoły.
Na 12 sztuk:
Składniki:
55 dag mąki pszennej tortowej
2 duże jajka
10 dag cukru
1 szklanka mleka
8 dag masła
1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker
Szczypta soli
Lukier do dekoracji
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżeczka mleka
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, mleko podgrzać aby
było dobrze ciepłe.
Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami,
wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto pod
koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aby ciasto było miękkie i
elastyczne.
Uformować kulę lekko oprószyć odrobiną mąki, przykryć
ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie
wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części formując na stolnicy kuleczki.
Każdą rozwałkować, smarować łyżeczką kremu czekoladowego i zawinąć w rulon jak
naleśniki. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowę pozostawiając nieprzecięty
około 1 cm od góry.
Spleść ciasto ze sobą złączając końcówki ciasta do środka.
Zawinąć na kształt ślimaka.
Drożdżówki umieścić na blasze od piekarnika wyłożonej
pergaminem w odpowiednim odstępie (dużo
urosną )
Jajko rozmącić z łyżeczką mleka posmarować pędzelkiem wierzch każdej
drożdżówki.
Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 15-18
minut.
Zimne polukrować.
Słodkich wypieków !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !