STRONY

piątek, 25 października 2019

Torcik bezowy z kremem śmietanowym i lemon curd


Czasem są takie jesienne dni kiedy wypada je osłodzić, najlepiej aromatyczną herbatą i kawałkiem  pysznego ciasta, ten duet doda energii i poprawi humor .
Delikatny jak chmurka z warstwą słodko-kwaśnego kremu śmietanowego i lemon curd który doskonale równoważy bezowe blaty, choć słodki to orzeźwiający. Cytrynowy krem który użyłam do wypieku, najwyższej jakości kupicie w Kuchnie Świata.

Taki torcik podajemy od razu po przełożeniu .
 Blaty można upiec dzień wcześniej a przełożyć w dniu podania. Tak naprawdę poza suszeniem bezy wcale nie jest pracochłonny. Idealny na wszystkie uroczystości.

 Zawsze go piekę gdy zostaną mi białka  od szarlotki.








Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm

5 białek dużych jaj
25 dag  drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem śmietanowy:
½ litra śmietany kremówki
25 dag mascarpone
2 łyżki lemon curd
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
2 łyżki lemon curd
2 łyżki prażonych migdałów lub wiórek kokosowych
Plasterki cytryny do dekoracji


Sposób przygotowania:

Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy  na gęstą puszystą masę, miksując wsypujemy stopniowo partiami po łyżce cukru, aż do skończenia-masa ma być bardzo gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru, wlać sok z cytryny , wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko miksujemy,  tylko do połączenia.

Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem rysujemy dwa okręgi o podanej średnicy, wykładamy po równo bezę, formujemy okrąg.
Piekarnik nagrzewamy  do 150*c -termoobieg, wkładamy  bezę i temperaturę natychmiast zmniejszamy do 115*c i suszymy  bezę 2 godziny. Studzimy  w piekarniku . Można zostawić na całą noc.

Krem śmietanowy:
Śmietankę kremówkę  i serek mascarpone- prosto z lodówki a więc solidnie schłodzone  łączymy w misce,  ubijamy na sztywny krem wsypując pod koniec cukier puder oraz dodajemy lemon curd, całość miksujemy .

Blat bezowy układamy na paterze, smarujemy kremem  lemon curd, wykładamy połowę kremu śmietanowego, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami, dekorujemy plasterkami cytryny.

Chłodzimy torcik 30 minut w lodówce i podajemy.


Słodkich wpieków!





2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !