STRONY

środa, 20 listopada 2019

Maki sushi


Zrobienie domowego sushi wcale nie jest takie trudne J Sushi zawsze zachwyca estetyką podania , jest lekkie i zdrowe i doskonałe na przekąskę na każdą imprezę. W domu przygotujesz takie sushi jak lubisz, mnie najbardziej przypadły do gustu rolki sushi przygotowane w zielonym papierze sojowym, są delikatniejsze niż te w glonach nori. 

Zaopatrzcie się w podstawowe składniki do ich przygotowania w sklepie Kuchnie Świata znajdziecie wszystko i do dzieła !





Składniki na 5-6 rolek sushi


50 dag ryżu do sushi
2 pełna szklanki wody

Zaprawa:
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli

Dodatki:
6 arkuszy zielonego papieru sojowego
6 pasków marynowanej rzodkwi
6 pasków tykwy
25 dag  wędzonego łososia
15 dag serka typu „philadelphia”
garść liści mieszanki  sałat
kilka łyżek sezamu  czarnego  
chrzan wasabi 
sos sojowy Kikkoman  
miska z wodą (do maczania dłoni)
marynowany różowy imbir



Sposób przygotowania:

Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż wypłuczemy skrobię i woda będzie przezroczysta, zalewamy świeżą i moczymy go 30 minut, po tym czasie osaczamy ryż, wlewamy pełną szklankę wody i zagotowujemy, ważne jest to aby ryż cały czas szczelnie zakryty pokrywką. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 5-6 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy na 15 minut  pod przykryciem do zaparowania.


 Przygotowujemy zaprawę:
Ocet ryżowy mieszamy z solą oraz cukrem, wlewamy do ryżu dokładnie mieszamy, zostawiamy ryż do całkowitego wystudzenia.

Bambusową matę owijamy folią spożywczą, na macie kładziemy płat zielonego papieru sojowego, posypujemy ziarenkami czarnego sezamu.  Rozprowadzamy warstwę ryżu na całej długości papieru. Równą cienką warstwą.


Podczas układanie ryżu bardzo pomocne jest maczanie rąk w wodzie, bo sprawia, że ziarenka nie przyklejają się do dłoni. Ryż smarujemy chrzanem wasabi rozprowadzonym na palcu. Smarujemy cienko serkiem, rozkładamy pasek łososia, marynowanej rzodkwi, i tykwy, liście sałaty, zawijamy przy użyciu maty mocno dociskając, rolujemy całość, odwijamy z maty i folii, zostawiamy na kilka minut aby brzegi sushi się zlepiły.


Ostrym nożem kroimy na kawałki.

Podajemy na talerzu z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem.





Smacznego!

7 komentarzy:

  1. nigdy w domu nie robiłam sushi, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ładnie, ale ja nie lubię sushi już tyle razy próbowałam i przekonałam się że to nie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie, Może na sylwestra zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sushi. Domowe również może być dobre, choć może nie tak idealne jak zaserwowane w restauracji :) Następnym razem spróbuję zrobić takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis. Ja jednak wolę zamówić sobie gotowe sushi z restauracji. Dostawa do domu to bardzo wygodna sprawa.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !