STRONY

wtorek, 3 grudnia 2019

Muszle conchiglioni z Morlińskim farszem


Kolorowe duże muszle nadziewane farszem z cienkiej kiełbasy,  pieczarek, cebulki oraz żółtego sera. Takie połączenie to zawsze strzał w dziesiątkę, nie ma opcji by komuś nie smakowało.

Zapach unoszący się w domu podczas  zapiekania jest cudowny. Takie muszle są doskonałe nie tylko na ciepłą kolację, ale  również idealna pozycja na przyjęcia. 

Elegancka przystawka z prostych i łatwo dostępnych składników. Kiełbasy Morlińskie w tym daniu sprawdzą się znakomicie.







Składniki na 3-4porcje/


30 dag kolorowych muszli conchiglioni
40 dag świeżych pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta chili do smaku
Natka pietruszki do posypania


Sposób przygotowania:

Muszle conchiglioni ugotować al dente  wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały.

Kiełbasę Morlińską z piersi kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić  umyte i osuszone pieczarki.

Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać. 

Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem i chwilę zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę i pieczarki, smażyć całość około 7 minut aż woda z pieczarek odparuje. 
Resztę wody można odlać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą chili, wymieszać.


Farsz wystudzić, wymieszać z połową startego drobno żółtego sera.  

Makaronowe muszle nadziewać farszem, ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypać po wierzchu resztą startego sera, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku
 (do momentu rozpuszczenia sera)

Po wyjęciu  z pieca podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki.









Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !