Szybki i prosty deser bez pieczenia na kakaowych
herbatnikach. Warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta bita śmietanka , całość
posypana gorzkim kakao. Prosto i smacznie bez użycia piekarnika.
To błyskawiczne w przygotowaniu ciasto polecam na różne
okazje, smaki doskonale ze sobą współgrają i zawsze się udaje. Prościej już chyba się nie da :)
Foremka 24/24 cm
Składniki:
25 dag herbatników kakaowych
Warstwa jabłkowa:
5 kwaskowych jabłek
1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Warstwa śmietankowa:
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
Sposób przygotowania:
Obrane ze skórki jabłka pokroić na kawałki, skropić sokiem z
cytryny, wsypać cukier , podlać 2 łyżkami zimnej wody i udusić do miękkości na
wolnym ogniu aż jabłka zaczną się rozpadać, zestawić z ognia, do gorącej masy
wsypać galaretkę w proszku, mieszać aż galaretka się rozpuści, zostawić do
wystudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec
wsypać cukier puder i wymieszać.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć
warstwę herbatników kakaowych, wyłożyć tężejącą masę jabłkową, przykryć drugą
warstwą herbatników i wyłożyć krem śmietanowy, oprószyć przez sito kakao i
włożyć na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !