STRONY

sobota, 22 lutego 2020

Mini szarlotka bez pieczenia z bitą śmietanką


Szybki i prosty deser bez pieczenia na kakaowych herbatnikach. Warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta bita śmietanka , całość posypana gorzkim kakao. Prosto i smacznie bez użycia piekarnika.
To błyskawiczne w przygotowaniu ciasto polecam na różne okazje, smaki doskonale ze sobą współgrają i zawsze się udaje. Prościej już chyba się nie da :) 





Foremka 24/24 cm

Składniki:
25 dag herbatników kakaowych

Warstwa jabłkowa:
5 kwaskowych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Warstwa śmietankowa:
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:


Sposób przygotowania:
Obrane ze skórki jabłka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier , podlać 2 łyżkami zimnej wody i udusić do miękkości na wolnym ogniu aż jabłka zaczną się rozpadać, zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę w proszku, mieszać aż galaretka się rozpuści, zostawić do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec wsypać cukier puder i wymieszać.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć warstwę herbatników kakaowych, wyłożyć tężejącą masę jabłkową, przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć krem śmietanowy, oprószyć przez sito kakao i włożyć na całą noc do lodówki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !