Bardzo słodziutkie i smaczne ciasto na herbatnikach bez
pieczenia. Dla prawdziwych łasuchów słodkości. Robi je się szybko a je ze
smakiem. Ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Prawdziwa uczta dla
podniebienia.
Składniki na blaszkę 25/30 cm
40 dag herbatników maślanych
1 puszka masy kajmakowej
waniliowej lub toffi
Krem śmietanowy:
500 ml śmietany kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
650 ml mleka
20 dag masła
½ łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
Dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Krem budyniowy:
Budynie wymieszać w ½ szklanki zimnego mleka, resztę mleka
zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać rózgą do
momentu bulgotania i zgęstnienia. Odstawić
do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch, miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, wlać
ekstrakt migdałowy, miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone umieścić w misce wsypać cukier puder
zmiksować na gesty krem.
Kajmak w puszce wymieszać na jednolitą gładką masę łyżką tak
aby dało się rozsmarować na herbatnikach.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W blaszce wyłożonej pergaminem ułożyć na dnie warstwę
herbatników, rozsmarować kajmak, przykryć drugą warstwą herbatników, wyłożyć
krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, na wierzchu rozsmarować
krem śmietanowy, posypać startą czekoladą.
Ciasto przykryć folią aluminiową
włożyć na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !