STRONY

czwartek, 7 maja 2020

Orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą


Małe niepozorne ciasteczka na paście orzechowej z kawałkami gorzkiej czekolady. Są tak pyszne , że znikają w mgnieniu oka, idealnie kruche , nieprzesłodzone w sam raz na poczęstunek do filiżanki gorącej herbaty. Pasta orzechowa jest dostępna w każdym sklepie , kupimy ją bez problemu , część można wykorzystać do ciasteczek a resztę trzymać w lodówce .  Wystarczy na nie spojrzeć aby nabrać ochoty na ich upieczenie. Ich wykonanie jest bardzo proste.









Składniki na dużą blachę ciastek:

20 dag mąki pszennej
1 duże jajko
15 dag pasty orzechowej
10 dag masła
10 dag trzcinowego  cukru muscovado
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 dag gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra –dół.
Wszystkie składniki do wykonania ciasteczek powinny mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło zmiksować z cukrem muscovado na puszystą masę, dodać pastę orzechową oraz całej jajko, ponownie krótko zmiksować (2-3 minuty)na wysokich obrotach miksera.

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do zmiksowanej masy razem z pokrojoną na małe kawałki czekoladą, całość wymieszać łyżką, aż do połączenia.

Nabierać w dłonie porcję ciasta formując kulki wielkości  orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej pergaminem zachowując odpowiedni odstęp bo ciasteczka urosną podczas pieczenia. Nie spłaszczać. Same się rozejdą podczas pieczenia.

Włożyć do nagrzanego piekarnika piec około 15 minut do zrumienienia.

Wystudzić na blasze  i podawać.

Słodkich wypieków!


2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !