Małe niepozorne ciasteczka na paście orzechowej z kawałkami
gorzkiej czekolady. Są tak pyszne , że znikają w mgnieniu oka, idealnie kruche
, nieprzesłodzone w sam raz na poczęstunek do filiżanki gorącej herbaty. Pasta orzechowa
jest dostępna w każdym sklepie , kupimy ją bez problemu , część można
wykorzystać do ciasteczek a resztę trzymać w lodówce . Wystarczy na nie spojrzeć aby nabrać ochoty
na ich upieczenie. Ich wykonanie jest bardzo proste.
Składniki na dużą blachę ciastek:
20 dag mąki pszennej
1 duże jajko
15 dag pasty orzechowej
10 dag masła
10 dag trzcinowego cukru muscovado
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 dag gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra –dół.
Wszystkie składniki do wykonania ciasteczek powinny mieć
temperaturę pokojową.
Miękkie masło zmiksować z cukrem muscovado na puszystą masę,
dodać pastę orzechową oraz całej jajko, ponownie krótko zmiksować (2-3 minuty)na
wysokich obrotach miksera.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do
zmiksowanej masy razem z pokrojoną na małe kawałki czekoladą, całość wymieszać
łyżką, aż do połączenia.
Nabierać w dłonie porcję ciasta formując kulki
wielkości orzecha włoskiego, układać na
blasze wyłożonej pergaminem zachowując odpowiedni odstęp bo ciasteczka urosną
podczas pieczenia. Nie spłaszczać. Same się rozejdą podczas pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika piec około 15 minut do
zrumienienia.
Wystudzić na blasze i
podawać.
Słodkich wypieków!
częstuję się!
OdpowiedzUsuńZapraszam ❤
Usuń