STRONY

wtorek, 30 czerwca 2020

Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym sosie z warzywami


Bogate w smaki i bardzo pyszne danie obiadowe. Roladki schabowe nadziewane porem, serem i suszonymi pomidorami duszone w kremowym sosie z warzywami. Do tych roladek polecam młode ziemniaczki i ulubioną surówkę . Nic więcej nie potrzeba. Choć czasochłonne to dla smaku warto.
Naprawdę pycha!












Składniki na 6-7 porcji:

6-7 grubszych plastrów schabu bez kości
6-7 plastrów sera żółtego
6-7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
2 pory
1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, pietruszka, fasolka szparagowa, groszek)
2 ząbki czosnku
10 dag pleśniowego serka  np. brie
1 łyżka mąki + mąka do obtoczenia mięsa
1 szklanka mleka
1 szklanka rosołu lub bulionu domowego
3 łyżki oleju
1 łyżka klarowanego masła
Sól i pieprz do smaku
świeży koperek do posypania

Przygotowanie:
Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety . delikatnie solimy i posypujemy pieprzem z jednej strony.
Na każdym kładziemy po plastrze sera i posypujemy cienko pokrojonym porem oraz pokrojonymi na paski  suszonymi  pomidorami , zawijamy ciasno w roladki.
 Można dla pewności spiąć wykałaczkami.
 Obtaczamy w mące.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej  z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, aż się zezłocą, wyciągamy na talerz.

Na tłuszcz z patelni wrzucamy resztę pokrojonego pora, przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, wsypujemy łyżkę mąki i cały czas mieszając prażymy  mąkę przez minutę, następnie nie przestając mieszać wlewamy mleko i dokładnie mieszamy tak aby mąka dobrze się rozprowadziła, wlewamy gorący rosół lub bulion, wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną z groszkiem, doprowadzamy do wrzenia, do patelni wkładamy roladki układając obok siebie, zmniejszamy ogień do minimum, ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pod przykryciem dusimy całość około 15 minut, pod koniec dodajemy kremowy serek, dusimy chwilę aż wszystko się połączy. 


Zestawiamy z ognia. 
Gorące posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !