STRONY

niedziela, 14 czerwca 2020

Tiramisu z żelką truskawkową


Klasyczne kawowe tiramisu w połaczeniu z żelką truskawkową, pyszna słodka poezja smakowa. Deser  najlepiej smakuje dobrze schłodzony z filiżanką mrożonej kawy. Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu.










Składniki na blaszkę 23/27 cm
500 g biszkoptów savoiardi

Krem:
500g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
8 łyżek cukru pudru
4 żółtka

Żelka truskawkowa:
500 g truskawek
1 łyżka cukru
½ szklanki wody
1 galaretka truskawkowa

Poncz kawowy:
400 ml naparu z mocnej kawy lekko osłodzonej i wystudzonej
100 ml likieru amaretto
Kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:
Żelka truskawkowa:
Truskawki  umyć pokroić na kawałki zasypać cukrem, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż truskawki zaczną się rozpadać, resztę rozgnieść widelcem, zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę truskawkową, mieszać aż się rozpuścić, zostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.


Krem:
Żółtka jaj ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstej kremowej masy-masa powinna potroić swoją objętość, miksując dodawać po łyżce sera mascarpone aż do skończenia. Osobno ubić śmietankę na gęsty krem, połączyć  z masą jajeczną , delikatnie szpatułką  lub mikserem na najniższych obrotach wymieszać. Masę podzielić na trzy części.

Składniki ponczu wymieszać ze sobą.

Na dnie wyłożonej papierem lub folią formy ułożyć  jedną warstwę nasączonych naparem biszkoptów posypać grubo kakao, wyłożyć jedną porcję kremu, wyrównać wylać połowę tężejącej żelki truskawkowej, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao wyłożyć krem i wylać żelkę .

Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów posypać kakao , wyłożyć ostatnią porcję kremu znów oprószyć grubo kakao i łożyć deser na całą noc do lodówki. Następnego dnia kroić jak ciasto i podawać.

Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Przepis jest niesamowity:))zrobiłam wczoraj na przyjście znajomych to byli pod wrażeniem ze tak piekę:)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam to ciasto,jest boskie🤗

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !