Klasyczne kawowe tiramisu w połaczeniu z żelką truskawkową,
pyszna słodka poezja smakowa. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony z filiżanką
mrożonej kawy. Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu.
Składniki na blaszkę 23/27 cm
500 g biszkoptów savoiardi
Krem:
500g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
8 łyżek cukru pudru
4 żółtka
Żelka truskawkowa:
500 g truskawek
1 łyżka cukru
½ szklanki wody
1 galaretka truskawkowa
Poncz kawowy:
400 ml naparu z mocnej kawy lekko osłodzonej i wystudzonej
100 ml likieru amaretto
Kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Żelka truskawkowa:
Truskawki umyć
pokroić na kawałki zasypać cukrem, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia,
pogotować chwilę aż truskawki zaczną się rozpadać, resztę rozgnieść widelcem,
zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę truskawkową, mieszać aż się rozpuścić,
zostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Krem:
Żółtka jaj ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstej kremowej
masy-masa powinna potroić swoją objętość, miksując dodawać po łyżce sera
mascarpone aż do skończenia. Osobno ubić śmietankę na gęsty krem, połączyć z masą jajeczną , delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach
wymieszać. Masę podzielić na trzy części.
Składniki ponczu wymieszać ze sobą.
Na dnie wyłożonej papierem lub folią formy ułożyć jedną warstwę nasączonych naparem biszkoptów
posypać grubo kakao, wyłożyć jedną porcję kremu, wyrównać wylać połowę tężejącej
żelki truskawkowej, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem,
posypać kakao wyłożyć krem i wylać żelkę .
Na końcu ułożyć ostatnią warstwę
nasączonych biszkoptów posypać kakao , wyłożyć ostatnią porcję kremu znów
oprószyć grubo kakao i łożyć deser na całą noc do lodówki. Następnego dnia
kroić jak ciasto i podawać.
Smacznego!
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje 😊
UsuńPrzepis jest niesamowity:))zrobiłam wczoraj na przyjście znajomych to byli pod wrażeniem ze tak piekę:)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńZrobilam to ciasto,jest boskie🤗
OdpowiedzUsuń