STRONY

środa, 15 lipca 2020

Maślane jagodzianki z kruszonką


Najpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na  słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne.  

Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być prawdziwie maślane!
Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem  papiera pergaminowego Stella –świetnie się sprawdza do różnych wypieków.








Składniki na 20 dużych bułeczek:

Ciasto:
1 kg mąki pszennej typ 500
½ litra mleka
2 torebki suszonych drożdży
20 dag cukru
20 dag masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
Duża szczypta soli

Nadzienie:
1 litr jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na każdą jagodziankę 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania:
1 małe jajko
1 łyżka mleka

Kruszonka:
8 łyżek mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić-może być lekko ciepłe.
Mąkę pszenną wymieszać w dużej misce razem z drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, wbić jajka oraz ciepłe mleko i całość wyrobić aż składniki się połączą. 
Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać długo do momentu aż zacznie odchodzić od rąk oraz ścianek miski. Lekko oprószyć wierzch mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny aby dobrze wyrosło.

Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na matę lub stolnicę dość dobrze oprószoną mąką uformować gruby wałek i odcinać nożem jednakowe porcje ciasta, mnie wyszło 20 sztuk.


Nadzienie:

Jagody jeśli są czyste to staramy się ich nie płukać wcale, jeśli płuczemy to trzeba dobrze wysuszyć, wsypać do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną , dobrze wymieszać .

Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki jagód, posypać łyżeczką cukru i zlepić brzegi tak jak zlepiamy pierogi. Gotowe bułeczki przyklepać lub ładnie uformować , układać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zlepieniem do dołu.

Składniki kruszonki połączyć, rozetrzeć w palcach aż uzyskamy mokrą kruszonkę

 Bułeczki posmarować  pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z mlekiem . Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 20-25 minut do zrumienienia.


Słodkich wypieków!




15 komentarzy:

  1. Witam. A mrożone jagody mogą być.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie nawet lepiej. Bułki się fajnie zmrazaja i czekają grzecznie na swoją kolej do piekarnika.

      Usuń
  2. Ja robie z mrozonymi I sa super

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć innych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, maliny, wiśnie, porzeczka, truskawka co tylko lubimy. Ale to już inne bułeczki będą.
      Pozdrawiam 🙂

      Usuń
    2. Ile trzeba dać suszonych drożdży chodzi mi o wagę?

      Usuń
  4. Czy można użyć świeżych drożdży np .Babuni i ile ? I

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć świeżych. Proszę przeczytać na opakowaniu ile daje się na 1 kg mąki.

      Usuń
    2. Ja dałam cała paczuszke drożdży świeżych i wyszły super przepis extra. Dziękuję

      Usuń
  5. Przepyszne,przepis idealny,polecam i bardzo dziękuję za podzielenie się recepturą

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, wyszły przepyszne 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam już kilka razy są przepyszne i dziś już się robią ponownie

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis pyszne bułeczki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !