Całkiem inny od tych zwyczajnych na biszkopcie torcików.
Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin.
Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla
amatorów treściwych ciast.
Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie.
Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam pyszne ciasto na różne okazje. Pasują do niego
wszystkie miękkie owoce lata.
Poezja!
Tortownica 23 cm
Ciasto czekoladowe:
2 duże jajka
1 szklanka kefiru naturalnego
1,5 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 i ¾ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki ciemnego kakao
1,5 płaskiej łyżeczki
sody
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker
1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej
½ łyżeczki soli
Krem
serowy:
15 dag masła
40 dag
serka Philadelphia
1 szklanka
cukru pudru
Dodatkowo:
2 -3 łyżki konfitury malinowej lub wiśniowej
1 szklanka świeżych malin
½ tabliczki mlecznej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć
jednakową temperaturę.
Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą
soli oraz sodą i kakao do połączenia.
W drugiej większej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka z kefirem oraz
olejem i pastą waniliową , wsypujemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia
tak aby masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem – samo dno tortownicy
– jest dość płynne więc należy uważać.
Pieczemy w temp 170*c przez minimum 1 godzinę.
Przed wyjęciem sprawdzić ciasto
drewnianym patyczkiem , gdyby było
jeszcze płynne piec jeszcze parę minut.
Studzić w piekarniku. Zimne przekroić na trzy jednakowe
blaty.
Krem:
Składniki muszą mieć jednakową temp pokojową więc masło i
serek wyciągamy na 2 godziny przed przygotowaniem kremu.
Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, stopniowo w
trzech turach dodajemy serek, miksujemy do uzyskania gęstego puszystego kremu.
Dolną warstwę kakaowego blatu smarujemy konfiturą i
przekładamy kremem warstwy tak aby starczyło na pokrycie boków i wierzchu.
Dekorujemy świeżymi malinami i startą mleczną czekoladą.
Chłodzić w lodówce.
Słodkich wypieków!