STRONY

niedziela, 2 sierpnia 2020

Buchty drożdżowe z czekośliwką




Pyszne, drożdżowe i puchate słodkie buchty z nadzieniem z czekośliwki.  Taki wypiek będzie wspaniałym dodatkiem do słodkiego poczęstunku na pikniku , czy do popołudniowej kawy. Dobrze smakują i szybko znikają, można zrobić wersję bez kruszonki ale nam takie smakują najbardziej.


Kuchnia to świat gadżetów kuchennych, bez których przygotowanie posiłków byłoby trudne, nie ważne czy jesteś kucharzem czy weekendowym amatorem gotowania  jednym z takich podstawowych akcesoriów jest kuchenna deska, trwała, solidna dębowa deska, nie wiem czemu ale inne oprócz tych dębowych u mnie się nie spisują. 
Cały urok w tym drewnie!  
Przypadkiem szukając  znalazłam świetny,  powstały stosunkowo niedawno sklep stodesek.pl który zajmuje się głównie produkcją  takich desek i nie tylko.

Tworzą z prawdziwą pasją, ich deski są dopracowane i z pewnością posłużą na lata. Jeśli szukacie takich polecam Wam zajrzeć.

 Paulina i Karol z pewnością Wam doradzą i nawet wykonają indywidualny projekt :) 







SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:
½ kg maki pszennej
1 szklanka mleka
7 dag cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
7 g suszonych drożdży
1 jajko
6 dag  masła
szczypta soli

Kruszonka:
6 łyżek mąki pszennej
3 dag masła
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego


Dodatkowo:
słoiczek domowych powideł śliwkowych lub czekośliwki
1 jajko
1 łyżka mleka  do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:
Mąkę pszenną wsypać do dużej miski, wymieszać z drożdżami , cukrem , cukrem waniliowym, wlać ciepłe mleko, dodać jajko i wyrobić ciasto. Masło rozpuścić do płynnej konsystencji wmieszać w ciasto, dobrze wyrobić aż zacznie odchodzić od dłoni.

Przykryć ściereczką , zostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na wysypanej mąką deskę uformować wałek i podzielić na 12-14  jednakowych części.

Każdy plaster ciasta rozpłaszczyć nałożyć po łyżeczce nadzienia i zlepiać formując kule. Układać zlepieniem do dołu w okrągłej formie o śr 26 cm wysmarowanej tłuszczem obok siebie.
Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.




Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach, posypać buchty, piec około 25 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra -dół.

Podawać po wystudzeniu.







Słodkich wypieków!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !