Pyszne, drożdżowe i puchate słodkie buchty z nadzieniem z
czekośliwki. Taki wypiek będzie wspaniałym
dodatkiem do słodkiego poczęstunku na pikniku , czy do popołudniowej kawy.
Dobrze smakują i szybko znikają, można zrobić wersję bez kruszonki ale nam
takie smakują najbardziej.
Kuchnia to świat gadżetów kuchennych, bez których przygotowanie
posiłków byłoby trudne, nie ważne czy jesteś kucharzem czy weekendowym amatorem
gotowania jednym z takich podstawowych
akcesoriów jest kuchenna deska, trwała, solidna dębowa deska, nie wiem czemu
ale inne oprócz tych dębowych u mnie się nie spisują.
Cały urok w tym
drewnie!
Przypadkiem szukając znalazłam świetny, powstały stosunkowo niedawno sklep stodesek.pl który zajmuje się głównie produkcją takich desek i nie tylko.
Tworzą z prawdziwą pasją,
ich deski są dopracowane i z pewnością posłużą na lata. Jeśli szukacie takich
polecam Wam zajrzeć.
Paulina i Karol z pewnością Wam doradzą i nawet wykonają indywidualny projekt :)
SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
½ kg maki pszennej
1 szklanka mleka
7 dag cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
7 g suszonych drożdży
1 jajko
6 dag masła
szczypta soli
Kruszonka:
6 łyżek mąki pszennej
3 dag masła
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
słoiczek domowych powideł śliwkowych lub czekośliwki
1 jajko
1 łyżka mleka do
posmarowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
Mąkę pszenną wsypać do dużej miski, wymieszać z drożdżami ,
cukrem , cukrem waniliowym, wlać ciepłe mleko, dodać jajko i wyrobić ciasto.
Masło rozpuścić do płynnej konsystencji wmieszać w ciasto, dobrze wyrobić aż
zacznie odchodzić od dłoni.
Przykryć ściereczką , zostawić na 1,5 godziny w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na wysypanej mąką deskę uformować wałek i
podzielić na 12-14 jednakowych części.
Każdy plaster ciasta rozpłaszczyć nałożyć po łyżeczce
nadzienia i zlepiać formując kule. Układać zlepieniem do dołu w okrągłej formie o śr 26 cm wysmarowanej
tłuszczem obok siebie.
Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach, posypać buchty,
piec około 25 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra -dół.
Podawać po wystudzeniu.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !