STRONY

piątek, 25 września 2020

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

 

Jesień…przywitała nas ciepłymi dniami,  choć za oknem u mnie dziś  pada deszcz, zupełnie mnie to nie przeszkadza, lubię patrzeć gdy krople wody uderzają o parapet, może w końcu ruszy wysyp grzybów ? Chociaż na prawdziwe ciepłe babie lato też liczę !  A na jesienne popołudnia nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta ze śliwkami i bezą…Kruche słodko-kwaśne-idealne!  Delektujmy się smakami jesieni. To ciasto jest obłędnie pyszne. Klasyka zawsze się sprawdza.





 

Składniki na blaszkę 25/30 cm

Ciasto kruche:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

5 żółtek

25 dag schłodzonego  masła

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru z wanilią Dr.Oetker

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

 

 

Beza:

5 białek

1 szklanka drobnego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

Szczypta soli

 

Dodatkowo:

80-1 kg ciemnych  śliwek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Cukier puder do oprószenia:

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, cukrem pudrem, cukrem z wanilią, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło, dodać żółtka, całość zagnieść na kruche jednolite ciasto.

Podzielić na dwie części jedną większą , drugą mniejszą. Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej pergaminem, ponakłuwać widelcem.

Piekarnik nagrzać  do 180*c  na grzaniu góra- dół, do gorącego włożyć blaszkę z ciastem i podpiec 20 minut.

W tym czasie przygotować bezę:

Białka jaj ubić na gęstą sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy masa będzie ubita, stopniowo  cały czas miksując  łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier aż do skończenia, masa ma być sztywna i lśniąca, pod koniec dodać sok z cytryny, wlać olej  i  wsypać mąkę ziemniaczaną, całość krótko zmiksować tylko do połączenia.

 

Śliwki wydrążyć z pestek, oprószyć mąką ziemniaczaną , podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć śliwki, przykryć bezą, na wierzchu zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ciasto z zamrażarki.

Włożyć do gorącego piekarnika i całość piec około 45-50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.




Słodkich wypieków!

 

 

 

6 komentarzy:

  1. Polecam, bardzo smaczne. Zwłaszcza jeszcze ciepłe z lodami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie wieczorem zrobilam. Cos wspanialego!!! PYCHA!! Dziekuje za przepis😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, w przepisie jest chyba błąd. Nie daje się zagnieść przy tej ilości masła 25g. Proszę o pomoc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 g ? W przepisie jest podane 25 dag, to ponad kostka...

      Usuń
  4. czy ciasta po podpieczeniu nie trzeba wystudzić i dopiero dać śliwki?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !