STRONY

piątek, 2 października 2020

Zupa dyniowa z prażonymi orzechami włoskimi w miodzie

 

Na straganach ciągle jest kolorowo i smacznie, u mnie króluje w potrawach dynia, akurat mam to szczęście, że z mojego własnego ogrodu, małe foremne kule japońskiej dyni wręcz stworzone są do zup. Mięsiste o soczystym kolorze pomarańczy. 

Smak zupy podkręca  imbir, sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i egzotyczne przyprawy, prażone orzechy włoskie w miodzie dopełniają  jej smaku. Już sam zapach podczas gotowania porusza zmysły a nieziemski smak potęguje doznania. Ale ostrzegam-jest dość pikantna i rozgrzewajaca! W sam raz na jesienny obiad.

Garnki  serii PADERBORN CS KOCHSYSTEME  ze sklepu  Cookin.pl to klasyczne garnki stalowe  z ergonomicznymi bardzo wygodnymi uchwytami, które  cechuje brak śliskości i nagrzewania podczas gotowania, wzmocnione grube dno zabezpiecza przed przypalaniem i równomiernie  rozprowadza  ciepło  po przyrządzonej potrawie. W środku każdy garnek zawiera miarkę do odmierzania płynów co jest bardzo wygodne  podczas tworzenia precyzyjnego przepisu, całości dopełnia pokrywka ze stali nierdzewnej z otworami które  wspomagają proces odlewania, jest bardzo przydatne gotując np. ziemniaki.

Cała seria przystosowana jest zarówno do kuchni indukcyjnych jak i tradycyjnych gazowych. Garnki tej serii mają 2 letnią gwarancję. 

Można je też je stosować bez pokrywki w piekarniku do 160*c. Producent zaleca mycie ręczne aby długo zachowały swój elegancki wygląd. Stal prezentuje się nowocześnie, będzie cieszyć  oczy każdej pani domu. Kolejną ich zaletą jest przystępna cena i ciekawy design. Bardzo polecam J



 



 

Składniki:

70 dag dyni Hokkaido

900 ml bulionu warzywnego

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

¾ szklanki mleczka kokosowego

2 marchewki

1 cebula

3 ząbki czosnku

 Kawałek  świeżego imbiru

2 łyżki masła klarowanego

2 płaskie łyżeczki curry indyjskiego

1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala

½ łyżeczki  wędzonej papryki

Szczypta płatków chili

Sól i pieprz do smaku

Orzechy w miodzie:

2 łyżki prawdziwego miodu

Garść pokrojonych orzechów włoskich

Kolendra lub natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Na małą  patelnię wlać miód, podgrzewać na małym ogniu  aż ściemnieje, wsypać pokrojone orzechy, i smażyć mieszając do momentu aż miód odparuje. Orzechy wyłożyć na papier pergaminowy, zostawić do wystudzenia.

 

Marchewkę i dynię  pokroić w grubą kostkę, cebulę,  i obrany imbir oraz czosnek posiekać. 

W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulę, imbir  i czosnek, zeszklić, wsypać przyprawy: curry indyjskie i garam masala, mieszać aż zaczną wydzielać  aromat, całość zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować aż dynia będzie miękka. Dodać płatki chili i wędzoną paprykę, wlać sok z pomarańczy, gotować 2 minuty,  zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować blenderem na krem,  wlać mleczko kokosowe,  wymieszać.

 Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę rozlać do miseczek udekorować kleksem z mleczka kokosowego , posypać prażonymi orzechami udekorować natką kolendry  lub pietruszki  i podawać.






Smacznego!

 

 

 

 

2 komentarze:

  1. Cudowna zupa! Nigdy nie robiłam z karmelizowanymi orzechami ale na pewno jest pyszna :)
    Garnki wyglądają bardzo profesjonalnie i nowocześnie. Gotowanie w nich to sama przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, sama przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !