STRONY

czwartek, 15 października 2020

Kasza jaglana z karmelizowanymi malinami, ziarnami i miodem

 

W wolne dni lub weekendy starajmy się urozmaicać nasze śniadania, z miłości do wartościowej kaszy jaglanej powstał właśnie ten przepis. Kasza jaglana z karmelizowanymi malinami i miodem od Pasieki Rodziny Sadowskich jest najbardziej efektownym daniem, jakie można podać na śniadanie. Pyszne, zdrowe i sycące,  czego chcieć więcej ? jedno z ulubionych propozycji na ciepłe śniadanie moich dzieci.

 






 

Składniki na 3 porcje/

3/4 szklanki kaszy jaglanej

3 szklanki chudego mleka

szczypta soli

1 łyżka miodu z maliną 

1 laska wanilii

25 dag malin

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki masła

3 łyżki wody

3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam

 


 Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat, zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii  bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem. 

Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła"

W rondelku lub na patelni  rozgrzewamy masło, wsypujemy maliny , zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlewamy wodę ,mieszamy,  trzymamy na ogniu do momentu powstania syropu.

Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią. Studzimy. 

Ciepłą  kaszę wyłożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć karmelizowane maliny, posypać ziarnami, dodać odrobinę malinowego miodu od razu podawać.

 

Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !