W wolne dni lub weekendy starajmy się urozmaicać nasze śniadania, z miłości do wartościowej kaszy jaglanej powstał właśnie ten przepis. Kasza jaglana z karmelizowanymi malinami i miodem od Pasieki Rodziny Sadowskich jest najbardziej efektownym daniem, jakie można podać na śniadanie. Pyszne, zdrowe i sycące, czego chcieć więcej ? jedno z ulubionych propozycji na ciepłe śniadanie moich dzieci.
Składniki na 3 porcje/
3/4 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki chudego mleka
szczypta soli
1 łyżka miodu z maliną
1 laska wanilii
25 dag malin
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik,
sezam
Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat, zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem.
Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby
"doszła"
W rondelku lub na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy maliny , zasypujemy
cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym
ostrożnie wlewamy wodę ,mieszamy,
trzymamy na ogniu do momentu powstania syropu.
Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią. Studzimy.
Ciepłą kaszę wyłożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć karmelizowane maliny, posypać ziarnami, dodać odrobinę malinowego miodu od razu podawać.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !