Mięciutkie i wilgotne muffinki na kefirze z dodatkiem suszonej żurawiny z korzenną nutą. Typowy słodki wypiek, jesienno- zimowy do kubka gorącego kakao. Do ich przygotowania nie potrzeba żadnego miksera, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać łyżką.
Do upieczenia użyłam papierowych papilotek Retro które można nabyć w sklepie Dr.Oetker
Szeroki wybór produktów zarówno do pieczenia jak i do dekorowania, po formy i zdrową żywność,w jednym sklepie zaopatrzycie się we wszystko co potrzebne do świątecznych wypieków.
Polecam!
Składniki na 12 sztuk dużych muffinek:
1 duże jajko
65 g masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kefiru naturalnego
½ szklanki brązowego cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią Dr.Oetker
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy korzennej Dr.Oetker
1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker
¾ szklanki suszonej żurawiny
¼ szklanki mleka
Dekoracja:
Polewa z białej czekolady
Suszona żurawina
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji.
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche: Mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika, brązowy cukier, cukier z wanilią , sodę i proszek do pieczenia.
W drugiej roztrzepujemy łyżką jajko, wlewamy kefir, mleko, rozpuszczone masło i pastę waniliową , wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką, wsypujemy żurawinę i mieszamy tylko do połączenia.
Łyżką nabieramy ciasto przekładamy do papierowych papilotek na ¾ wysokości wyłożonych w metalowej formie na muffinki.
Pieczemy przez 25 minut w temp 170*c na grzaniu góra-dół.
Po upieczeniu zimne dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy suszoną żurawiną.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !