STRONY

sobota, 28 listopada 2020

Ziemniaczane kotlety z cebulką i szpinakiem

 

Takie kotleciki są doskonałym pomysłem gdy zostaną gotowane ziemniaczki z obiadu.  Wykorzystuję je albo na kopytka albo właśnie na takie kotlety. Nic się nie marnuje. Dodałam do nich świeży  mielony szpinak, dzięki temu zyskały na kolorze i delikatnym smaku. Podaję je z jogurtowo-czosnkowym dipem na zimno. Świetnie smakują i fajnie wyglądają, szybko się je robi.  Polecam!





 


Składniki na około 12 kotletów:

70 dag gotowanych i wystudzonych ziemniaków

¾ szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

1 duże jajko

½ cebuli

1 szklanka świeżego szpinaku

Sól morska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

Bułka tarta do obtoczenia

Olej do smażenia

 

Dip jogurtowy:

400 ml gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego

3 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

Szczypta mielonej ostrej papryki

Sól morska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa razem ze szpinakiem. Dodać pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem , zagnieść ciasto. Uformować gruby wałek, nożem odkrajać porcje, lekko uformować na owalne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

 

Dip:

Jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i szczyptą chili, dokładnie wymieszać. Kotlety podawać od razu po usmażeniu polane dipem.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !