STRONY

wtorek, 17 listopada 2020

Ucierane ciasto cytrynowe- najprostrzy przepis!

 

Cudownie puszyste, mięciutkie i niezapychające ciasto z cyklu tych najprostszych, zawsze wychodzi i jest gwarancja, że się uda. Przepis który warto mieć w swoich zbiorach gdy niezapowiedziani goście pukają do drzwi, sprawdzi się na każdą okazję gdy mamy ochotę na coś słodkiego do filiżanki herbaty.

Cytrynowy orzeźwiający smak i pełna słodycz-nie sposób mu się oprzeć. 

Do wypieku polecam genialny cukier ze skórką cytrynową  Dr.Oetker który zapewnia  orzeźwiający i intensywny efekt w wypiekach, deserach, napojach i grzanym winie. Polecam.





 

Składniki na formę keksową 11/32 cm

4 duże jajka

25 dag masła

20 dag cukru

15 g cukru ze skórką cytrynową

1 łyżka otartej skórki z cytryny

15 dag mąki pszennej

15 dag mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker

 

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową.

Masło umieścić w garnuszku i rozpuścić na kuchence do płynnej konsystencji. Wystudzić.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

 

Jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, oraz cukier ze skórką cytrynową,  zmiksować do momentu aż powstanie gęsta, jasna i puszysta masa, wlać płynne masło i delikatnie partiami wsypywać mąkę, dodać otartą skórkę z cytryny,  mieszać rózgą lub mikserem na najniższych obrotach-tylko do połączenia ciasta.

Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem do pieczenia keksówki, wsadzić do zimnego piekarnika, piec około 50 minut w temperaturze 180c (do suchego patyczka), po upieczeniu wyciągnąć, wystudzić, zimne posypać cukrem pudrem i podawać.




Słodkich wypieków!

 

 

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !