STRONY

czwartek, 19 listopada 2020

Sernik cytrynowy

 

Wilgotny i mega kremowy sernik na cieście kruchym z dodatkiem soku i otartej skórki cytryny, dzięki temu nie jest mdły, jest orzeźwiający i bardzo smaczny. Sernik jest z tych treściwszych, polecam do przepisu użyć dobrej jakości twarogu tego z kostki lub dobrego z wiaderka. Taki jest najlepszy. Bardzo łatwy do wykonania, sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam!





Blaszka o wym 25/35 cm

Kruchy spód:

1 opakowanie kruchego ciasta Kętrzyński

15 dag miękkiego masła

2 żółtka

1 łyżka śmietany 18%

 

 

Masa serowa:

1 kg tłustego mielonego tłustego twarogu np. Piątnica

¼ szklanki soku z cytryny

Skórka otarta z 1 cytryny

2 budynie śmietankowe po 40g

16 g cukru waniliowego

20 dag masła

25 dag cukru

7 jajek

Dodatkowo:

Cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

 

Ciasto kruche wymieszać z żółtkami , dodać masło i śmietanę, całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem, włożyć do nagrzanego do 180*c  piekarnika na grzaniu góra dół i podpiec 15 minut.

 

Masa serowa:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło przełożyć  do misy  wsypać  cukier oraz cukier z wanilią, ubić mikserem na puszystą jasną masę. Dodać  same żółtka jaj, stopniowo po jednym  wsypać  budynie, wlać sok z cytryny i dodać otartą na tarce skórkę.

Białka  ubić na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej , delikatnie wymieszać. Masę wylać na kruchy podpieczony spód, włożyć do nagrzanego do 170*c piekarnika piec około 60 minut na grzaniu góra dół. 

Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, Zimny oprószyć pudrem.




Słodkich wypieków.

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !