Wilgotny i mega kremowy sernik na cieście kruchym z dodatkiem soku i otartej skórki cytryny, dzięki temu nie jest mdły, jest orzeźwiający i bardzo smaczny. Sernik jest z tych treściwszych, polecam do przepisu użyć dobrej jakości twarogu tego z kostki lub dobrego z wiaderka. Taki jest najlepszy. Bardzo łatwy do wykonania, sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam!
Blaszka o wym 25/35 cm
Kruchy spód:
1 opakowanie kruchego ciasta Kętrzyński
15 dag miękkiego masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
1 kg tłustego mielonego tłustego twarogu np. Piątnica
¼ szklanki soku z cytryny
Skórka otarta z 1 cytryny
2 budynie śmietankowe po 40g
16 g cukru waniliowego
20 dag masła
25 dag cukru
7 jajek
Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche wymieszać z żółtkami , dodać masło i śmietanę,
całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać,
ponakłuwać widelcem, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół i podpiec 15
minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło przełożyć
do misy wsypać cukier oraz cukier z wanilią, ubić mikserem
na puszystą jasną masę. Dodać same
żółtka jaj, stopniowo po jednym
wsypać budynie, wlać sok z cytryny
i dodać otartą na tarce skórkę.
Białka ubić na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej , delikatnie wymieszać. Masę wylać na kruchy podpieczony spód, włożyć do nagrzanego do 170*c piekarnika piec około 60 minut na grzaniu góra dół.
Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, Zimny oprószyć pudrem.
Słodkich wypieków.
idealny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam
Usuń