STRONY

środa, 2 grudnia 2020

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i serami

 

Łosoś jest delikatną rybą i bardzo smaczną, nie potrzebuje zbyt wiele składników aby poczynić z niego dobry obiad.  Zapiekany pod kołderką ze szpinaku i sera, stanowi świetne danie obiadowe na różne okazje.  Robi się go szybko . Najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i dobrej surówki . Można go podać nawet na świąteczny obiad zamiast zwykłego panierowanego fileta.

Danie proste i efektowne.









 

Składniki na 6 porcji/

1 kg świeżego łososia ze skórą

20 dag jogurtu naturalnego

30 dag świeżego szpinaku

4 ząbki czosnku

Sól morska do smaku

Pieprz cytrynowy mielony do smaku

Sok z cytryny do skropienia

1 szklanka startego sera-mozzarella i cheddar

Pęczek natki pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Łososia podzielić na 6 równych części. Skropić sokiem z cytryny , rozsmarować po całości dłonią. Oprószyć delikatnie pieprzem cytrynowym. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem lub w naczyniu żaroodpornym.

Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra-dół .

Umyty i osuszony szpinak pokroić nożem przełożyć do szklanej miski, dodać gęsty naturalny jogurt wymieszany wcześniej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić do smaku dobrze wymieszać.

Mieszaninę szpinaku z jogurtem ułożyć na wierzchu każdej porcji łososia , posypać mieszanką startego sera i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około  20 -25 minut.

Podawać od razu po wyjęciu z pieca posypać grubo posiekaną natką pietruszki.




Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !