Malakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu.
Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi ponczem z likierem cointreau i kremu budyniowego ze śmietanką i mielonymi migdałami, słodycz przełamuje frużelina z malin. Wariacji tego tortu jest mnóstwo i każda wersja jest smaczna. Można popuścić wodze fantazji. Całość zakończona posypką z prażonych na sucho migdałów. Pyszny słodki cytrusowy deser na różne okazje. W jego smaku można się zakochać ;) Nie jest trudny w przygotowaniu, najlepszy po całonocnym chłodzeniu.
Przed podaniem polecam go chwilę ogrzać w temperaturze pokojowej.
Polecam!
Składniki na formę 24/24 cm
30 dag podłużnych biszkoptów savoiardi
Krem śmietanowo-budyniowy:
20 dag masła
1,5 szklanki mleka
½ szklanki śmietanki 30%
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka likieru cointreau
5 dag mielonych migdałów
Poncz:
120 ml dobrego soku pomarańczowego
50 ml likieru cointreau
Dodatkowo:
½ szklanki frużeliny lub konfitury z malin
½ szklanki płatek migdałowych
Sposób przygotowania:
Pół szklanki mleka zmiksować ze śmietanką, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną na gładką masę.
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się wlać zawiesinę i ugotować gęsty budyń. Zestawić z ognia i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu aż powstanie krem, na sam koniec dodać sok z cytryny i likier ponownie zmiksować, wsypać mielone migdały i wymieszać szpatułką.
Poncz:
Sok pomarańczowy wymieszać z likierem cointreau .
Jedną warstwę biszkoptów ułożyć w kwadratowej formie wyłożonej pergaminem, nasączyć połową ponczu, na biszkoptach nałożyć konfiturę małymi kleksami , wyłożyć połowę kremu i czynność powtórzyć.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni aż nabiorą złocistego koloru . Wystudzić, zimnymi posypać wierzch tortu .
Chłodzić całą noc w lodówce.
Przepis powstał przy użyciu produktów z
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !