STRONY

niedziela, 13 grudnia 2020

Pałki kurczaka pieczone w majonezowo-musztardowej marynacie z syropem klonowym

 

Błyskawiczne do przygotowania, w majonezowo musztardowej marynacie z dodatkiem syropu klonowego, dzięki temu mają ostro słodką nutę. Bardzo smaczny dodatek do drugiego dania. Uwielbiane również przez najmłodszych, są soczyste z chrupiącą skórką. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Bardzo polecam, warto wypróbować.

Produkty do przygotowania dania kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata





Składniki na 6 dużych porcji:

1-1,2 kg pałek z kurczaka

1 kostka bulionowa drobiowa

4 ząbki czosnku

½ szklanki majonezu

2 łyżki ostrej musztardy

1 łyżka syropu klonowego Kuchnie Świata

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 

Natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym ułożyć w dużej misce.

Przygotować marynatę:

Do małej miseczki przecisnąć przez praskę obrany czosnek, dodać pokruszoną kostkę bulionową, utrzeć z solą, zmielonym pieprzem syczuańskim oraz słodka papryką. 

Wlać oliwę i syrop klonowy, dodać majonez i musztardę, całość wymieszać na jednolitą masę. 

Marynatę przełożyć do miski z pałkami całość dokładnie wymieszać, aby mięso było dokładnie pokryte marynatą.

Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

 Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia aluminiową, włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika na grzaniu góra-dół  i piec około 1 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia, folię ściągnąć i przyrumienić mięso.

Podawać gorące posypane natką pietruszki.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Chętnie spróbuję tej wersji

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !