STRONY

środa, 16 grudnia 2020

Rolada bezowa z kremem śmietankowym i frużeliną malinową

 

Rolada czy Pavlova ? zawsze mam dylemat gdy zostaje mi nadmiar białek po pieczeniu kruchych ciast czy ciasteczek. Jedno i drugie smakuje obłędnie i jest gotowe do zjedzenia od razu po przełożeniu.

Choć rolada bezowa nie jest łatwym wypiekiem to warto się skusić, jeśli dobrze ubijemy białka i damy drobny cukier do przygotowania nie ma opcji by nie wyszła. Smak słodyczy przełamuje kwaśna domowa frużelina malinowa. Można użyć też wiśniowej. Pycha!







SKŁADNIKI:

Beza:

1 szklanka białek  jaj kurzych

1 ¼ szklanki cukru drobnego

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu winnego jabłkowego ewentualnie soku z cytryny

2 łyżki wiórek kokosowych

Krem:

400 ml śmietanki 36%

25 dag serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

3/4 szklanki frużeliny malinowej lub wiśniowej

Cukier puder do oprószenia

 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Nagrzać piekarnik do 140*c

Schłodzone białka jaj umieścić w misie miksera  ubijać do uzyskania gęstej puszystej piany , następnie nie przerywając  ubijania wsypywać cukier łyżka po łyżce (nie cały na raz bo beza nie wyjdzie)

Gdy cały cukier zostanie pochłonięty przez białka, wlać ocet winny lub sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną, całość ponownie krótko zmiksować.

Blachę taką od wyposażenia piekarnika , posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć bezę, zostawiając po 0,5 cm od krawędzi  papieru z każdej strony, rozsmarować tak aby beza była równa.

Włożyć do nagrzanego wcześniej do 145*c piekarnika na grzaniu góra dół. Piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 90*c piec jeszcze 20-22  minuty, gdy otworzymy piekarnik beza ma być lekko chrupiąca z wierzchu-nie klejąca się. Wyłączamy piekarnik zostawiamy bezę na 3 minuty, wyciągamy.

Na dużą bawełnianą ściereczkę ułożoną na blacie kuchennym i oprószoną wiórkami kokosowymi wykładamy ciepłą bezę papierem do góry, papier ściągamy, zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.

Dobrze schłodzoną śmietankę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubić na puszysty krem .

Blat bezowy posmarować kremem śmietanowym nałożyć kleksami frużelinę , pomagając sobie ściereczką zawinąć w rulon, delikatnie przenieść do lodówki, schłodzić 30 minut i od razu podawać. Można oprószyć cukrem pudrem.




Słodkich wypieków!

 

 

3 komentarze:

  1. O rany! Muszę spróbować, bo wygląda bosko! Aż mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy rolada robi się szybko wilgotna i traci chrupkość? Mam ten problem przy malinowej chmurce-beza na drugi dzień jest już jak gąbka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roladę bezową je się od razu po przygotowaniu. Niestety to nie jest ciasto na później. Przekładając kremem trzeba ją zjeść w ciągu kilku godzin.
      Co do malinowej chmurki to u mnie beza jest chrupka cały czas, ważne żeby ciasta nie przykrywać szczelnie, najwyżej delikatnie folią aluminiową.
      Mam nadzieję, że pomogłam.

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !