STRONY

czwartek, 7 stycznia 2021

Mini pączki serowe obtoczone w pudrze

 

Rewelacyjne drożdżowe mini pączki przygotowane na prawdziwym twarogu w kostce które długo zachowują świeżość nie chłoną tłuszczu są mięciutkie i bardzo smaczne. 

Jedne z moich ulubionych na słodki karnawał. Choć kaloryczne trudno poprzestać na jednym !







Składniki:

Na dużą miskę mini pączków

 

½ kg mąki pszennej Reszelskiej Młynomag

5 żółtek

7 dag masła

7g drożdży suchych Dr.Oetker

1 szklanka mleka

15 dag twarogu półtłustego z kostki

½ łyżeczki soli

5 dag cukru

16 g cukru waniliowego Dr.Oetker

Cukier puder do obtoczenia

1.5 litra oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Do lekko podgrzanego mleka wkruszamy twaróg z kostki miksujemy blenderem na gęsty mus bez grudek.

Masło roztapiamy do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem, cukier waniliowym, solą oraz drożdżami, dodajemy żółtka oraz mleko z serem, zagniatamy chwilę ciasto, następnie wlewamy płynne masło i ponownie zagniatamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny  aż ciasto podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąkę stolnicę, rozwałkowujemy na 1,5 cm grubości placek i małą literatka wykrawamy z ciasta kółeczka aż do skończenia. Następnie mini pączki zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Olej rozgrzewamy w rondlu do temp około 180*c do gorącego wrzucamy partiami wyrośnięte mini pączki i smażymy po kulka minut z każdej strony aż do uzyskania złocistego koloru.

Usmażone wyjmujemy i osaczamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym. 

Zimne obtaczamy w cukrze pudrze.



Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !