Rewelacyjne drożdżowe mini pączki przygotowane na prawdziwym twarogu w kostce które długo zachowują świeżość nie chłoną tłuszczu są mięciutkie i bardzo smaczne.
Jedne z moich ulubionych na słodki karnawał. Choć kaloryczne trudno poprzestać na jednym !
Składniki:
Na dużą miskę mini pączków
½ kg mąki pszennej Reszelskiej Młynomag
5 żółtek
7 dag masła
1 szklanka mleka
15 dag twarogu półtłustego z kostki
½ łyżeczki soli
5 dag cukru
16 g cukru waniliowego Dr.Oetker
Cukier puder do obtoczenia
1.5 litra oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Do lekko podgrzanego mleka wkruszamy twaróg z kostki miksujemy blenderem na gęsty mus bez grudek.
Masło roztapiamy do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem, cukier waniliowym, solą oraz drożdżami, dodajemy żółtka oraz mleko z serem, zagniatamy chwilę ciasto, następnie wlewamy płynne masło i ponownie zagniatamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąkę stolnicę, rozwałkowujemy na 1,5 cm grubości placek i małą literatka wykrawamy z ciasta kółeczka aż do skończenia. Następnie mini pączki zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Olej rozgrzewamy w rondlu do temp około 180*c do gorącego wrzucamy partiami wyrośnięte mini pączki i smażymy po kulka minut z każdej strony aż do uzyskania złocistego koloru.
Usmażone wyjmujemy i osaczamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
Zimne obtaczamy w cukrze pudrze.
Mała słodka przyjemność, mniam :)
OdpowiedzUsuń