STRONY

czwartek, 4 lutego 2021

Tacos z guacamole, kurczakiem, warzywami i sosem worcestershire

 

Tacos  z kuchni meksykańskiej to dobra propozycja na lekki obiad lub ciepłą przekąskę na każdą imprezę. Teraz w czasie karnawału warto skusić się choć raz na zrobienie tego smacznego i kolorowego dania. Szczególnie,  że świeże placki tacos są łatwo dostępne w sklepie Kuchnie Świata i nie musimy robić ich w domu J 

Aromatyczny i nieco pikantny kurczak, zielona pasta z awokado i czosnku, ulubione warzywa i sos worcestershire.  Całość komponuje się rewelacyjnie i smakuje obłędnie. Polecam.

 





Składniki:

8 świeżych placków tacos

1 podwójny filet z kurczaka

3 łyżki oleju z awokado

2 pomidory

1 czerwona cebula

½ puszki kukurydzy

Szczypior z dymki

Sól morska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

Słodka papryka do smaku

Chili do smaku

Mielony imbir do smaku

 

Pasta z guacamole:

1 dojrzałe awokado

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soku z limonki

Sól morska do smaku

 

Sos worcesterhire:

4 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka sosu worcestershire

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki tartego parmezanu

Świeżo mielony pieprz do smaku

Sól himalajska do smaku

 

Przygotowanie:

Mięso umyć pokroić na małe paseczki, włożyć do miski, skropić olejem z awokado, posypać szczyptą soli, chili, słodkiej papryki, imbiru i pieprzu, wymieszać odstawić na 30 minut. Po tym czasie włożyć  mięso na rozgrzaną patelnię i usmażyć.

Cebulę obrać  pokroić w piórka, pomidory w kostkę , kukurydzę osączyć z zalewy. Całość wymieszać.

 

Pasta guacamole:

Awokado obrać przełożyć do malaksera, dodać obrane ząbki czosnku, wlać sok z limonki całość zmiksować na gładką pastę.

 

Przygotować sos:

Majonez połączyć  w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać sok z cytryny oraz sos worcestershire, doprawić szczyptą pieprzu oraz solą. Wsypać starty parmezan i całość dobrze wymieszać.

 

Na suchej patelni podgrzać placki tacos, każdy posmarować pastą z awokado, obłożyć farszem z kurczaka i warzyw, placki złożyć na pół, polać sosem majonezowym, posypać posiekanym szczypiorem z dymki i podawać od razu.




Smacznego J

 

 

 

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !