STRONY

wtorek, 2 lutego 2021

Filety drobiowe w boczku z fasolką szparagową, szpinakiem w sosie musztardowym

 

Delikatny kurczak wspaniale komponuje się z warzywami i ostrzejszym sosem. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety i szukacie nowych ciekawych pomysłów, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.

 Wystarczą  dobrze dobrane składniki i rozgrzana patelnia Jupiter.  

Trwała funkcjonalna, lekka i pojemna. Doskonale nadaje się nie tylko do smażenia ale także do duszenia różnych potraw. Jest wykonana z wysokiej jakości aluminium. Warto w niej zwrócić uwagę na uchwyt. Rączka patelni wykonana została z nieprzewodzącego ciepła tworzywa sztucznego, które zapewnia wygodny i pewny chwyt a także pozwoli uniknąć poparzeń. Dostosowana do wszystkich rodzajów płyt grzewczych , także do indukcyjnych. Specjalna powłoka zapobiega przywieraniu. Nadaje się również do mycia w zmywarce. Jej zaletą jest także niska cena i dostępność. Polecam.  

Więcej na stronie sklepu Galicja.




Składniki na 4 porcje/

4 pojedyncze filety z kurczaka

12 cienkich  plasterków surowego boczku

35 dag mrożonej fasolki szparagowej

15 dag świeżego szpinaku

1 duża cebula

4 łyżki oleju z awokado

1 szklanka bulionu lub rosołu

1 szklanka słodkiej śmietanki 18%

2 łyżki delikatnej musztardy

2 łyżki serka mascarpone

1 łyżeczka przyprawy do drobiu

Sól morska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

Szczypior z cebuli dymki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z każdej strony  solą, przyprawą do drobiu i pieprzem, uformować w zgrabne pakieciki i owinąć dokładnie cienkimi plasterkami boczku. Można spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały.

Na patelni rozgrzać olej z awokado obsmażyć pod przykryciem mięso z każdej strony do momentu aż boczek będzie rumiany. Przełożyć do ogrzanego talerza  na czas przygotowania sosu.

Na tłuszczu ze smażenia zeszklić pokrojoną w kostkę dużą cebulę, gdy będzie miękka  dodać mrożoną fasolkę oraz umyty i osuszony szpinak, poddusić 5 minut, po czym włożyć mięso, zalać gorącym bulionem, dusić na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, wlać śmietankę wymieszaną z musztardą, dodać serek mascarpone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zagotować aby składniki się połączyły. Zestawić z ognia. Podawać gorące posypane szczypiorem z dymki, najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami.




Smacznego!

 

 

 

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !